Consortium autoconstructeurs bouwt Europees laadnetwerk

BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en Volkswagen Group met Audi en Porsche hebben een Memorandum of Understanding (MoU) getekend om het krachtigste laadnetwerk in Europa uit te bouwen. Bedoeling is de snelle uitrol van een aanzienlijk aantal laadstations om reizen over grote afstand door chauffeurs van elektrisch aangedreven auto’s mogelijk te maken. De initiatiefnemers menen zodoende een belangrijke stap te zetten naar een brede adoptie van elektrische wagens.

Het geplande ultra-snelle en krachtige laadnetwerk met vermogensniveaus tot 350 kW zal beduidend sneller zijn dan het krachtigste laadsysteem van dit ogenblik. De uitbouw van het netwerk zal volgend jaar van start gaan. Initieel wordt gemikt op een vierhonderdtal sites in Europa. Tegen 2020 zouden klanten toegang moeten hebben tot duizenden krachtige laadpunten.

Het netwerk wordt gebaseerd op de CCS (Combined Charging System)-standaardtechnologie. De geplande laadinfrastructuur breidt de bestaande technische standaard voor het wissel- en gelijkstroomladen van elektrische voertuigen uit naar een volgend capaciteitsniveau voor snel gelijkstroomladen tot 350 kW.

Batterij-elektrische voertuigen (BEV’s), ontwikkeld om het volledige vermogen van de laadstations te ontvangen, kunnen merkonafhankelijk laden in een fractie van de tijd die de huidige modellen nodig hebben. Het netwerk is bedoeld om alle voertuigen met CCS-technologie te servicen om zodoende de adoptie van BEV’s in Europa te faciliteren.

Meer sectornieuws

Agenda