"Kruisbestuiving in upper-segment tussen kantoor- en thuisomgeving"

Gert Verdickt (Kantoff N.V.)
"Kruisbestuiving in upper-segment tussen kantoor- en thuisomgeving"
De voorbije drie jaar beleefde de projectmatige kantoormeubelmarkt magere tijden. In tegenstelling tot Duitsland en Nederland vielen in België vooralsnog geen slachtoffers. Binnen dat overbevolkte aanbiederssegment hoort Kantoff N.V. (Londerzeel) tot de koplopers van het derde "échelon". Op basis van een kwalitatief productenaanbod en een gedegen service wist de onderneming zich met succes te handhaven. Getuige een aantal aantrekkelijke vervolgprojecten die men binnen het corporate segment wist binnen te rijven. Nochtans is ook Kantoff op zoek naar marktverruiming. Zo wordt het aanbod kantoormeubelen verruimd met het gamma scheidingswanden van Bene. Bovendien opteert de onderneming voor een diepere penetratie in het KMO-segment. Daarvoor rekent gedelegeerd bestuurder Gert Verdickt op de nieuwe vestiging annex showroom die Kantoff dit najaar te Londerzeel opent en die de onderneming in eerste instantie meer (regionale) visibiliteit hoort te bezorgen.
Kantoormeubelverdeler Kantoff N.V., een samentrekking van Kantoor + Office, is sinds 1992 bedrijvig. De onderneming, die vijf vaste medewerkers telt, is quasi-uitsluitend bedrijvig in de projectmarkt. Met een omzet van 2,1 miljoen euro in boekjaar 2003-2004 mag de KMO zich tot de top van het derde "échelon" rekenen. Bovenaan zijn de kantoormeubelfabrikanten actief die de markt rechtstreeks bewerken, onmiddellijk gevolgd door het tweede "échelon", zeg maar grote distributeurs die al dan niet met de constructeurs zijn verwant.
Kwalitatief aanbod
Met Knoll en Vitra houdt Kantoff de producten van twee gereputeerde kantoormeubelfabrikanten in portfolio aan, die voornamelijk afnemers kennen in de betere kantooromgeving. Onlangs werden ook de producten van het Duitse Palmberg aan het aanbod toegevoegd, hoewel die veeleer zijn toegesneden op een iets lager marktsegment waarin Kantoff voorlopig minder frequent bedrijvig is. Van meer strategisch belang is de toevoeging van de collectie scheidingswanden van de Oostenrijkse fabrikant Bene, erkent Gert Verdickt. "Kantoff profileerde zich reeds in de markt als aanbieder van totaaloplossingen, zij het dat toen voornamelijk met onderaannemers werd gewerkt. Wat de scheidingswanden betreft, willen we de activiteiten voortaan in eigen beheer uitbouwen. Bene vertrouwde ons immers een verdeelrecht in de provincie Antwerpen toe," zo luidt het. Een en ander kadert in het licht van een gentlemen's agreement. In de rest van het land treedt de fabrikant immers zelf als invoerder op. Gert Verdickt: "Bedoeling is ons als totaalinrichter niet zelf actief te gaan manifesteren wat het aanbrengen van vloerbekleding, wandbekleding en algemene decoratie of eventueel schilderwerk betreft. Wel zal Kantoff actiever de kaart van totaalintegrator trekken op het stuk van het meubilair. Binnen dat segment, dat nauw op onze kernactiviteiten aansluit, zullen we meer en meer maatwerk gaan bieden. Dit houdt niet enkel het plaatsen van scheidingswanden in maar eveneens receptiebalies, kitchenettes in bedrijven alsook plaatsen van wandkasten of nog het inrichten van multimedia-rooms". Ook tot het aanbod van de kantoormeubelverdeler horen het houten directiemeubilair van Frezza en de vergader- en directietafels van Monica Armani.
Moeilijke markt
Hoewel de projectmarkt in België al zowat drie jaar op apegapen ligt, wist Kantoff een aantal fraaie referenties binnen te halen. Zoals onder meer bij Telindus, Assubel en farmabedrijf Merck-Sharp-Dome. Bovendien maakt de KMO een heel goede kans op een groot renovatie-order (lees: 400 werkposten, nvdr.) te Zaventem. Voor Gert Verdickt zijn vervolgorders van bestaande klanten de best mogelijke publiciteit. Kantoff, dat enige tijd terug voor de inrichting van het nieuwe hoofdkwartier van Telindus te Heverlee instond, kreeg intussen een vervolgopdracht ter waarde van zowat 250.000 euro voor de inrichting van 150 bijkomende werkposten in een nieuw gerenoveerd kantoorpand op dezelfde site. Nadat de KMO eerder de nieuwe hoofdzetel van verzekeraar Assubel aan het Brusselse Zaterdagplein met functioneel kantoormeubilair toerustte, kreeg men thans van dezelfde opdrachtgever een uitbreidingsproject toegewezen dat voorziet in de inrichting van een kantoorloft voor een dertigtal buitenmedewerkers. "Bijzonder aantrekkelijk blijven uiteraard die projecten waar men zich niet blind staart op een maximale benutting van de beschikbare kantooroppervlakte per medewerker, maar echt op zoek gaat naar het creëren van meerwaarde voor de werknemers. Ook al omwille van het daarbijhorende prijskaartje, blijft dat soort orders evenwel doorgaans beperkt tot het corporate segment," stelt de gedelegeerd bestuurder. Farmabedrijf Merck Sharp & Dohme bijvoorbeeld gelastte Kantoff met de inrichting van de directieverdieping op zijn Brusselse site met Knoll-meubilair. "Hoewel Merck Sharp & Dohme in de States een agreement met een andere fabrikant heeft, mocht Kantoff het order uitvoeren omwille van de voorgestelde layout, de materiaalkeuze, de follow-up tijdens het hele project en uiteraard een correcte prijs," voegt onze gesprekspartner hier met de nodige fierheid aan toe. Zonder het met zoveel woorden te stellen, geeft Gert Verdickt aan dat Kantoff zich bewust afzijdig houdt van de markt van de openbare aanbestedingen omdat de lastenboeken, zo luidt het, nog steeds op "maat" worden uitgeschreven.
Functionaliteit gekoppeld met huiselijkheid
Bij Kantoff ontwaart men heel specifieke tendensen in de projectmarkt. "In tegenstelling tot vijf jaar terug, toen nog sprake was van een miniaturisering van de werkplek, nemen de meeste fabrikanten thans hun toevlucht tot werktafels met zo weinig mogelijk poten en een maximum aan werkoppervlak. Door een zo strak mogelijke vormgeving streeft men een optimale functionaliteit na, zodat de tafel bijvoorbeeld kan worden aangewend als werkplek voor verschillende medewerkers maar evengoed als vergaderaccommodatie," zo nog Gert Verdickt. Dat de miniaturiseringstendens zich niet heeft doorgezet, heeft volgens onze gesprekspartner ook te maken met het feit dat het verwachte "paperless office" zich niet heeft doorgezet, net zo min als de doorbraak van telewerken. "Telewerken blijft in veel gevallen beperkt tot bedrijven die technische medewerkers op het terrein hebben. Bij verzekeringsmaatschappijen en telecombedrijven, waarvan men toch verwacht dat ze voor telewerken in aanmerking komen, stelt men zelfs een omgekeerde tendens vast," luidt het. Kenschetsend zijn ook die toepassingen die een huiselijke sfeer binnen de kantooromgeving voorstaan. Vergaderen hoeft niet langer aan een werktafel, maar kan evengoed in een gezellig ingerichte zithoek of nog staand aan speciaal daartoe bestemde meubels.
Belangrijke renovatiemarkt
Gert Verdickt: "In tegenstelling tot Nederland en Duitsland, waar bepaalde aanbieders van kantoormeubilair zelfs onder concordaat staan, slaagt men er in België in zijn continuïteit te vrijwaren, weliswaar onder een heel strikte kostenbewaking. Tot op heden zijn in de markt amper aanbieders overstag gegaan". Wat op zich verwonderlijk is, temeer daar er binnen de sterk bevochten projectmarkt niet meteen een gebrek aan aanbod heerst. Zo zijn de fabrikanten zelf rechtstreeks op de markt actief naast een aantal grote distributeurs. Kantoff rekent zichzelf tot de top van het derde peloton, groot zowat 150 spelers, waarvan een tiental aanbieders van vergelijkbare dimensie zijn (lees: gemiddelde jaaromzet van 2 tot 2,5 miljoen euro, vijf tot zes vaste medewerkers, nvdr.). Onveranderlijk verzorgt de Brabantse KMO zijn grote projecten in partnership met hetzij Knoll, hetzij Vitra. "Doorgaans focust Kantoff zich op de renovatiemarkt. Nieuwbouwprojecten zijn nu eenmaal, omwille van hun hoge visibiliteit, onderhevig aan bijzonder sterke concurrentie. Concurreren met de fabrikanten is in de nieuwbouwmarkt overigens ondenkbeeldig. Noodgedwongen plooit Kantoff zich derhalve toe op de renovatiemarkt die op basis van relationship marketing en sterke netwerking wordt benaderd. De renovatiemarkt blijft overigens ten allen tijde een relatiemarkt," weet Gert Verdickt.
Op zoek naar marktverbreding
Niettemin kan ook Kantoff het zich niet veroorloven niet op zoek naar marktverbreding te gaan. Inzonderheid streeft men ernaar zijn aantrekkingskracht op de lokale KMO-markt te verhogen. Dit op basis van een fors toegenomen visibiliteit en door een uitbreiding van het aanbod met design-producten die zich tot het hoogste marktsegment richten. Bij gebrek aan visibiliteit werd de showroom in het Antwerpse stadscentrum opgeheven. Kantoff kocht in de Stationsstraat te Londerzeel een 680 m2 pand aan dat diepgaand wordt gerenoveerd. In het geheel wordt een 400 m2 grote showroom alsook 130 m2 kantoorvloer ingericht. Een beperkte opslagruimte van 150 m2 zal aldaar worden aangehouden, maar bedoeling is alle stockage met betrekking tot grote projecten aan een derde partij uit te besteden. Kantoff hoopt in het najaar zijn nieuwe uitvalsbasis officieel in te huldigen. De hele operatie vergt een investering van 750.000 euro. Gert Verdickt: "In het nieuwe pand richten we een design-winkel voor particulieren in, die ingebed wordt in ons bestaande productenaanbod. Met gereputeerde leveranciers als Ritzenhoff (design-artikelen in glasvorm), Kartell (kleinmeubel en verlichting), Rexite (kleinmeubel en accessoires) en Zack (inox-producten) werden intussen samenwerkingsakkoorden gesloten. Bedoeling is zodoende het aanbod design-artikelen voor kantooromgeving naar het residentiële segment door te trekken en vice versa". Dat Kantoff op zoek is naar kruisbestuiving tussen beide segmenten, is duidelijk. Temeer daar kantoormeubelproducent Vitra in een recent verleden ook met een "Vitra at Home"-concept" uitpakte. Bovendien blijft penetratie in het lokale KMO-segment bijzonder moeilijk zonder instroom van de toevallige voorbijganger. Waarvoor dan weer visibiliteit en een aantrekkelijk aanbod (design-artikelen) vereist is. Tot slot beoogt Kantoff in zijn pand ook een valorisatie van zijn relatie met de voorschrijvers (lees: binnenhuisarchitecten, nvdr.). Straks zal men in de nieuwe showroom immers fysiek het bewijs kunnen leveren van de expertise die de KMO onder dak heeft inzake (kantoor)inrichting.