Ondernemen doe je met falen en opstaan! (4)

“Je faalt pas echt als je opgeeft”

Elien Defraeije richtte in 2012 Creactiv op, een web-design en digital marketing-bureau voor KMO’s, zelfstandigen en V.Z.W.’s. Drie jaar later start ze met een partner een nieuw digitaal bureau op. Een initiatief dat niet met succes bekroond werd. Ze trok er zelf de stekker uit om zich opnieuw ten volle op Creactiv te focussen. Elien kwam gesterkt uit het hele avontuur.

Toen ze Creactiv boven de doopvont hield, kampte Elien Defraeije met onzekerheden. De angst om te falen was niet ver weg. De Belgische cultuur schrijft immers voor dat een ondernemer alles moet kunnen en dat falen geen optie is. Met als gevolg dat velen de stap naar het zelfstandig ondernemerschap niet durven te zetten, uit angst om te falen.

Voor Elien Defraeije bleek een en ander niettemin mee te vallen. Dat succes lag mee aan de basis om in 2015 met een partner in een nieuw digitaal bureau te stappen.

“Dat liep fout omdat we bij het begin de onderlinge doelstellingen niet goed op elkaar hadden afgestemd. Samenwerking werd al snel onmogelijk”, herinnert Elien zich.

Ze trekt de deur achter zich dicht om terug helemaal opnieuw haar eigen ding te doen en ten volle op Creactiv te focussen.

Aan klanten gaan vertellen wat er misliep en je fouten toegeven, was een niet evidente stap. Ook familie en vrienden tonen niet meteen begrip dat je na één jaar je loopbaan opnieuw een andere wending moet geven. Daarnaast zijn er ook de financiële gevolgen. Voor bepaalde misstappen blijf je immers hoofdelijk aansprakelijk, zo luidt het.

Elien Defraeije: “ Ik had heel veel schrik voor de reacties. In de realiteit heb ik uit alles evenwel bijzonder veel geleerd. Ik kreeg heel veel steun, tips en advies”.

Geleerd uit falen

“Door uit de onderneming te stappen heb ik geleerd dat sommige stappen onvermijdelijk zijn. Zoniet waren we tegen een faillissement aangelopen. Door de nieuwe focus op Creactiv heb ik mezelf weer leren ontwikkelen, leren omgaan met nieuwe mensen en, bovenal, opnieuw vertrouwen in mensen leren stellen,” herinnert Defraeije zich.

Uit de gebeurtenissen onthoudt zij alvast dat intuïtie op zich niet volstaat, om een succesvol parcours af te leggen. Voor- en nadelen moeten oordeelkundig tegen elkaar worden afgewogen, luidt het.

Van levensbelang in ondernemen met een partner is bovendien de onderlinge communicatie. Zonder communicatie dreigt er veel meer fout te lopen dan je maar ooit durft te denken, weet onze gesprekspartner.

Falen deel ondernemingsproces

Elien Defraeije: “Als ondernemer twijfel je vaak aan jezelf, maar dat zijn zaken die je sterker maken. Als ondernemer maak je fouten. Dat is geen falen, dat maakt deel uit van het ondernemingsproces. Het zet je aan om te zoeken naar andere manieren om je doel te behalen. Dat zogenaamde falen kan alleen maar een weg zijn die je naar succes gidst. Pas falen doe je echt als je opgeeft en niet doorzet”. 

Wil je samen het taboe doorbreken en het wetgevend kader en sociaal vangnet voor gefaalde ondernemers verbeteren, onderteken dan het manifest op metfalenenopstaan.be.

Iedereen kan zijn stem laten horen. Effectief iets veranderen kan maar als we met duizenden onze stem laten horen.

Meer sectornieuws

Agenda