Zes werkgevers bekroond met “Business Mobility Award 2017”

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft zes werkgevers met een “Business Mobility Award” bekroond voor hun inspanningen inzake vlot en veilig woon/werk-verkeer. (Zie ook “In Beeld”). De prijzen werden uitgereikt in het kader van Shift Up, een initiatief van Athlon, Autodelen.net, Bond Beter Leefmilieu, Taxistop, Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), in samenwerking met de Vlaamse overheid.

Uit 25 kandidaten koos de jury in totaal zes winnaars:

  • De Ideale Woning C.V.B.A., een sociale woningmaatschappij uit Berchem, kreeg de algemene award voor privé-bedrijven omwille van zijn doordachte en planmatige aanpak van bedrijfsmobiliteit. De Ideale Woning zet in op vergroening van het woon/werk-verkeer met onder meer het aanbieden van fiets-leasing en deelauto’s, en het vervangen van de dieselvloot door elektrische wagens en elektrische fietsen. Dienstverplaatsingen van minder dan 7 km gebeuren steeds per fiets. Op twee jaar tijd wist het bedrijf met die maatregelen het fietsgebruik onder de werknemers quasi te verdubbelen (van 19 naar 32 personen).
  • De stad en het OCMW Gent kregen de algemene award voor overheidsinstellingen omwille van het sterke bedrijfsvervoersplan dat inzet op de combinatie van verschilllende vervoersmodi. Werknemers die per wagen van ver buiten de stad komen, worden aangezet om gebruik te maken van de randparkings en hun traject verder te zetten met een plooi-pendelfiets. Voor kortere afstanden zijn er bedrijfsfietsen, al dan niet elektrisch. Na de invoering van het plan daalde het reeds geringe autoverbruik in het woon/werk-verkeer van 26% naar 20%.
  • AE N.V., een consultancy-bedrijf uit Leuven kreeg een award voor innovatief mobiliteits-management omdat het bij elke langdurige nieuwe werkopdracht nagaat wat de beste verplaatsingswijze voor die opdracht is. Werknemers worden aangezet om de vanzelfsprekende keuze voor de bedrijfswagen in vraag te stellen en na te gaan of dienstverplaatsingen niet vlotter per fiets of het openbaar vervoer kunnen gebeuren.
  • Transport Joosen, een transportbedrijf uit de Antwerpse haven, werd bekroond met een award voor vorming en sensibilisering omdat het de medewerkers een intensieve opleiding biedt inzake veilig en zuinig rijgedrag. De snelheid van de vrachtwagens is begrensd op 85 km/uur.
  • De award voor gedeelde mobiliteit ging naar de stad Sint-Truiden: medewerkers kunnen er voor dienstverplaatsingen gebruik maken van elektrische pool-wagens en fietsen. Sinds kort worden de dienstvoertuigen van de stad ook met de inwoners gedeeld.
  • BOSS Paints N.V. uit Beveren-Leie kreeg een award voor vlootvergroening omwille van de focus op milieuvriendelijke mobiliteit met onder meer groepsaankopen voor (elektrische) fietsen en beloningen voor medewerkers die kiezen voor bedrijfswagens op elektriciteit of aardgas (CNG).

Volgens recente cijfers van Vias Institute en de FOD Mobiliteit nemen mensen steeds vaker de fiets of de trein om naar het werk te gaan. Tussen 2010 en 2016 steeg het treingebruik van 6% naar 10%, terwijl het fietsgebruik meer dan verdubbelde, van 7% naar 16%. Nagenoeg de helft (49%) van de beroepsactieve bevolking in Vlaanderen woont op maximum 10 kilometer van het werk, een afstand die met de fiets perfect te overbruggen is.

Meer sectornieuws

Agenda