Covestro ontwikkelt 80-jarige polyurethaan nog steeds door

Precies tachtig jaar terug vond dr. Otto Bayer eerder toevallig polyurethaan uit. Aan deze kunststof hebben we energie-efficiënte koelkasten, comfortabele gestoffeerde meubels, veilige autozetels, beschermende coatings en lichtgewicht composieten te danken.

Vandaag de dag werkt Covestro, het voormalige Bayer MaterialScience, nog steeds aan de doorontwikkeling van polyurethaan. Alle nieuwe ontwikkelingen moeten momenteel beantwoorden aan de duurzaamheidsdoelstelingen van het chemiebedrijf. Zo verhoogt Baytherm® Microcell-polyurethaan het isolerend vermogen van polyurethaan-hardschuim in koelkasten met nog eens 10%.

Covestro ontwikkelde voorts een methode om het broeikasgas CO2 in te zetten bij het synthetiseren van polyurethaancomponenten voor zachtschuim (beter gekend als polyolen). Het bedrijf brengt deze componenten onder de merknaam cardyon™ op de markt. In deze componenten werd meer dan 20% van de eerder gebruikte fossiele grondstoffen door koolstofdioxide vervangen. Door middel van een speciale katalysator verkrijgen ze de gewenste reactiviteit.

In het Duitse Dormagen startte Covestro vorig jaar een nieuwe productie-eenheid voor dit CO2-polyol. Samen met partners uit de industrie, de overheid en de maatschappij ontwikkelt Covestro momenteel modellen voor betaalbare woningen, die in duurzaamheid uitblinken.

Voor de sector van de hernieuwbare energie heeft het bedrijf een innovatieve technologie op punt gesteld voor de productie van rotorbladen voor windturbines. Deze worden via een speciaal proces gemaakt uit polyurethaanhars en een glasvezelmateriaal. Voor dit glasvezelversterkt hars ontving Covestro recent het voor China erg belangrijke DNV GL-certificiaat. Het bedrijf kan er dit innovatieve product voortaan ook aanleveren aan producenten van rotorbladen. 

Meer info: 03/450.30.11 of http://www.covestro.com.