Gents stadverwarmingsnet uitgebreid naar Tondelier-site

In Gent werd de uitbreiding van het stadsverwarmingsnet naar de Tondelier-site officieel in werking gesteld. Met deze nieuwe uitbreiding is en blijft het Gentse stadsverwarmingsnet het grootste van het land.

EDF Luminus en Tondelier Development N.V. zullen alle 530 nieuwbouwwoningen van de Tondelier-wijk in Gent aan de Gasmeterlaan in vijf fasen aansluiten op het stadsverwarmingsnet van EDF Luminus. Onlangs werd de stadsverwarming in “De Nieuwe Molens”, het eerste nieuwbouwgedeelte op de Tondelier-site in Gent, officieel in werking gesteld.

Om de Tondelier-wijk aan te sluiten werd het stadsverwarmingsnet fors uitgebreid. Er werd een verbinding gemaakt vanaf de reeds aanwezige warmteleidingen aan de Blaisantvest dwars doorheen het Rabotpark tot aan de Tondelier-wijk. De eerste 51 appartementen in “De Nieuwe Molens” zijn zo aangesloten op het stadverwarmingsnet en onttrekken voortaan 750 kilowatt aan warmte van de stadsverwarming.

In de wijk zelf komt nu een lokaal verdeelnet van 4,4 kilometer dat de warmte tot bij de individuele gebruikers zal brengen. Elke inwoner van de in totaal 530 te bouwen woningen zal worden voorzien van warmte voor ruimteverwarming en voor sanitair warm water en krijgt hiervoor een individuele slimme meter. Met die slimme meter zal niet alleen de bewoner zelf zijn warmteverbruik beter kunnen beheren via een applicatie op zijn smartphone of tablet, maar zal ook EDF Luminus in staat zijn de ecologische voetafdruk van de Tondelier-wijk te beperken.

Het warmtenet in Gent omvat een ondergronds leidingsstelsel van 23 kilometer lang en is het grootste van België, rekening houdend met het geleverde vermogen. Het voorziet heel wat klanten van warmte, waaronder bedrijven, de universiteit van Gent, het ziekenhuis Sint-Lucas, sociale wooncomplexen, een winkelcentrum, een bibliotheek en zelfs een zwembad. Per jaar levert het warmtenet 70.000 MWh warmte.