Betalen met een zwaai: waarom is België nog niet mee?

Kleine minderheid transacties gebeurt contactloos

Slechts een kleine minderheid van de betalingen in de winkel of op café gebeurt contactloos in ons land. Nochtans betaal je een stuk sneller en eenvoudiger door met je bankkaart of smartphone even langs de betaalterminal te zwaaien. In tegenstelling tot onze buurlanden, is België nog niet volledig op de kar gesprongen en daar zijn verschillende redenen voor.

Wie onlangs een nieuwe bankkaart kreeg of recent een wat duurdere smartphone kocht, kan het al een tijdje: contactloos betalen in de winkel. De kans is echter groot dat je het nog niet hebt kunnen uitproberen. Want in tegenstelling tot andere landen, is deze manier van betalen in België nog niet volledig ingeburgerd. Het is nochtans erg eenvoudig: even zwaaien met je bankkaart of mobieltje tegen de terminal en je aankopen zijn betaald. Eenvoudig en snel, zonder te pinnen. Een PIN-code moet je alleen ingeven als het te betalen bedrag groter is dan 20 euro.

Voorwaarden

Dat contactloos betalen in ons land nog niet wijd verspreid is, heeft verschillende redenen.  Er zijn immers een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet je bankkaart toegerust zijn met een NFC-chip. Die Near Field Communication-technologie of “draadloze dichtbij-communicatie” maakt dat twee apparaten, met een bereik van zo’n tien centimeter, met elkaar kunnen communiceren.

Maar veel Belgen hebben nog steeds een verouderde kaart. De overgrote meerderheid van de betaalterminals is wel al toegerust met de technologie, maar zonder aangepaste kaarten is dat natuurlijk weinig zinvol.

Is het wel veilig?

Wie bovendien contactloos wil afrekenen met zijn mobieltje, kan dat voorlopig alleen met een (duurdere) smartphone die via het Android-besturingssysteem werkt. iPhones zijn wel met de NFC-technologie toegerust, maar Apple Pay werkt vooralsnog niet met Belgische bankkaarten. Bovendien blokkeert Apple toepassingen van andere spelers.

Daar komt nog bij dat sommige handelaars afwachten met de aanschaf van een nieuwe betaalterminal omdat ze twijfelen aan de veiligheid ervan. Toch is contactloos betalen een veilig alternatief: je moet immers al heel dicht met je kaart of telefoon tegen de lezer komen voor het werkt. Per ongeluk iemand anders rekening betalen, zit er dus niet in. De kassierster moet ook nog steeds de opdracht toestaan en bovendien zijn de bedragen beperkt. Boven de 20 euro moet je een PIN-code ingeven en je kan per dag ook niet meer dan 50 euro contactloos uitgeven zonder code. Volgens de politie zijn er in elk geval nog geen misbruiken gemeld.

Buurlanden wél al mee

In Nederland en Frankrijk is er sinds dit jaar wel een grote stijging van deze betaalmanier. Zo gebeurt bij onze noorderburen meer dan de helft van de PIN-transacties in de horeca al contactloos. In Frankrijk is meer dan 60% van de betaalkaarten al toegerust met de technologie en dat laat zich ook merken: in juli werden liefst 108 miljoen transacties contactloos betaald. Frankrijk heeft er dan ook al een grote sensibiliseringscampagne van enkele jaren op zitten. Die lijkt nu eindelijk aan te slaan.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Keyware Technologies N.V. (Zaventem))

Meer info: 02/346.25.23 of www.keyware.be.

Meer sectornieuws

Agenda