Industrie wil twee kerncentrales open houden na 2025

Samen met essenscia en Febeliec vraagt Agoria dat minstens twee kernreactoren in 2025 langer open blijven. Volgens de drie federaties kost een totale kernuitstap 600 miljoen euro extra. Dat zou de stroomprijzen voor ondernemingen en gezinnen tot 20% duurder maken. Mogelijke stroomtekorten worden niet uitgesloten. Bovendien wordt het veel moeilijker om onze CO2-uitstoot te verminderen en dus onze klimaatdoelstellingen te halen, zo luidt het.

Vooral de prijsstijging baart de drie federaties zorgen. “Bij een totale kernuitstap in 2025 dreigen de stroomprijzen tussen de 15 à 20% te stijgen. Dat is onverkoopbaar voor onze bedrijven en gezinnen. Investeringen in energie-intensieve bedrijven dreigen achterwege te blijven. Op termijn zullen grote bedrijven mogelijk zelfs verdwijnen omdat hun concurrentiepositie verzwakt”, stellen Marc Lambotte, Yves Verschueren en Peter Claes, ceo’s van Agoria, essenscia en Febeliec, in koor.

Agoria, essenscia en Febeliec reageren daarmee op de recente studie van hoogspanningsnetbeheerder Elia. Die berekende dat een totale kernuitstap in 2025 alleen maar mogelijk was als er negen bijkomende gasgestookte centrales zouden worden gebouwd. Dat wordt heel moeilijk op zo’n korte tijd en dan nog zou de stroomprijs aanzienlijk stijgen. Maar indien onze overheden niets doen, zullen we, aldus Elia, mogelijk zelfs vier kerncentrales moeten open houden. Dat is mogelijk de goedkoopste optie, maar onverkoopbaar voor de publieke opinie.

De drie federaties kiezen nu voor een middenweg: twee grote centrales tien jaar langer open, minder nieuwe gasgestookte centrales en de stroomprijzen die beter onder controle blijven. Ze benadrukken dat er wél vijf kerncentrales zoals gepland dicht mogen. Eentje in 2022, nog eentje in 2023 en drie (de kleinste: Doel 1 en 2 en Tihange 1) in 2025. Maar in één klap vijf centrales in 2025 sluiten, waarbij onze twee grootste (Doel 4 en Tihange 3), dat zien ze niet zitten. De schok zou gewoon te groot zijn. Er zal een pak meer stroom uit het buitenland moeten worden ingevoerd, stroom die bij momenten peperduur zal moeten worden betaald.

Ook andere studies (EnergyVille, Itinera en het Planbureau) tonen aan dat de totale systeemkosten bij een verlenging van twee kerncentrales na 2025 substantieel lager liggen. Daarom pleit de industrie voor een meer getrapte kernuitstap en de verlenging van minstens twee centrales na 2025.

Meer sectornieuws

Agenda