Greensoil Group neemt licentie op reinigingsprocédé VITO voor vervuild grondwater

Greensoil Group (Alblasserdam/Genk), gespecialiseerd in biologische saneringsmethodes, heeft met VITO een exclusieve Europese licentie-overeenkomst afgesloten voor het gebruik van een gepatenteerd procédé voor het on-site reinigen van verontreinigd grondwater.

Na een grondige kennisoverdracht is Greensoil reeds een eerste grondwatersaneringsproject met de VITO-technologie gestart in de Antwerpse haven, met name op een voormalige DOW-site. Op deze locatie is een mix aan verontreinigingen aanwezig, met een significante MTBE-grondwaterverontreiniging.

Het verontreinigd grondwater wordt gezuiverd in een mobiele, deels door VITO ontwikkelde bioreactor, toegerust met een door VITO gekweekte bacteriën-mix. Na deze test zal Greensoil de technologie inzetten in bodemsaneringsprojecten. Momenteel zijn er reeds twee andere saneringsprojecten met MTBE gepland. De VITO-technologie biedt een oplossing voor grondwater dat verontreinigd is met MTBE en TBA. Deze toeslagstoffen voor fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor een vaak voorkomende, historische vervuiling van bodem en grondwater omdat ze moeilijk in de bodem spontaan afbreken.

VITO's oplossing bestaat uit een combinatie van een unieke bacteriën-mix, door de onderzoeksinstelling gekweekt en vervolgens in een mee door VITO ontworpen, mobiele bioreactor on-site gebracht. Het vervuilde water wordt opgepompt, ter plaatse met behulp van de bacteriën aëroob gezuiverd, en terug in de bodem gepompt. De techniek werd door VITO al van lab tot pilootschaal bij verschillende klanten met succes gevalideerd. Greensoil rolt een en ander nu uit op industriële schaal.

Meer info: 089/35.59.29 of http://www.greensoilgroup.com