Biomassacentrale Max Green in Gent kan langer open blijven

De Vlaamse regering zorgde ervoor dat de biomassacentrale Max Green in Gent langer kan open blijven door het percentage van de groene stroomcertificaten dat niet mag worden verzilverd, te verlagen. In 2020 kan de centrale zodoende groene stroom voor 424.000 gezinnen leveren.

Sinds 2005 krijgt de biomassacentrale Max Green in Gent groene stroomcertificaten voor de hernieuwbare energie die ze produceert. In 2011 besliste de vorige Vlaamse regering dat 11% van die certificaten niet mocht verzilverd worden. Men ging er immers vanuit dat de elektriciteitsprijs zou stijgen en dat de centrale zo winstgevend zou zijn. Maar tegen de verwachting in daalde de groothandelsprijs van elektriciteit en neemt de prijs van biomassa nog toe.

Volgens het Energiedecreet kan Max Green aan het Vlaams Energie Agentschap een verlenging van de ondersteuning voor vijf jaar vragen. De laatste cijfers tonen echter aan dat de centrale onmogelijk rendabel kan zijn. De Vlaamse regering besliste daarom het percentage groene stroomcertificaten dat niet in aanmerking komt voor de certificatenverplichting, naar 4% te verlagen.