"Eerder adviseur en begeleider dan boekhouder of accountant"

31/08/2009 OM 00:00 - Luc Willemijns
Placeholder
Karine Uyttendaele, mede-oprichter, Georges Bauwens en Edwin Van Lommel, zaakvoerders en vennoten van Antwerps Boekhoudkantoor B.V.B.A. (Antwerpen), runnen een boekhoud- en accountancy-kantoor dat meer aandacht verleent aan de begeleiding en ondersteuning van de familiale KMO dan aan de boekhoudkundige-administratieve verwerking als dusdanig. (Foto W & F)

Georges Bauwens (Antwerps Boekhoudkantoor B.V.B.A.)


"Eerder adviseur en begeleider dan boekhouder of accountant"


Bedrijfsleiders aan het hoofd van een familiale onderneming hebben nood aan een betrouwbaar adviseur, met een hoog inlevingsvermogen in de onderneming. Verwacht wordt dat de boekhouder of accountant die rol invult. Alleen, deze dient al te vaak te werken op basis van een forfaitair ereloon. Alle tijd die voor hem aan advies en begeleiding verloren gaat, is in wezen onrendabele tijd. Bovendien zijn het gros van de boekhoudkantoren nog al te vaak gefocust op de administratieve verwerking van de cijfergegevens. Dat althans is het harde verdict van Georges Bauwens, oprichter en zaakvoerder van Antwerps Boekhoudkantoor B.V.B.A. (Antwerpen), dat het hoofdaccent van zijn bedrijvigheden toespitst op de daadwerkelijke ondersteuning van de ondernemer. Men gaat er op het kantoot vnauit dat het registreren en verwerken van de boekhoudkundige gegevens volgens de regels der kunst verloopt.


Georges Bauwens is in KMO-omgeving opgegroeid. Zijn ouders baatten immers in het Waasland een winkelbedrijf uit dat zich eveneens op de bereiding van consumptie-ijs focuste. Na zijn studies Boekhouding & Accountancy, aangevuld met een optie Bedrijfsbeheer, gaat hij als boekhouder aan de slag in familiale KMO-omgeving. Zijn tweede werkgever belast hem algauw ook met het algemeen administratief beheer van de onderneming als lid van het management-team. Hij ligt er mee aan de basis van de snelle uitbouw van een multi-site onderneming binnen de sector van de bandendistributie, oefening die hij naderhand voor een nieuwe werkgever in de electro-branche herhaalt. In 1987 houdt hij het voor bekeken en besluit een eigen onderneming op te richten. Samen met echtgenote Karine Uyttendaele richt Georges Bauwens in 1987 Antwerps Boekhoudkantoor op. Ook Edwin Van Lommel treedt kort na de opstart tot het team toe. Zoon Bart werkt intussen ook al zeven jaar in het kantoor.


Traditioneel heel sterke KMO-focus


Van in het prille begin hanteert Antwerps Boekhoudkantoor een heel sterke KMO-focus. Dat hoge inlevingsvermogen met de kleine en middelgrote onderneming bezorgt het kantoor vrij snel een soliede en bijzonder trouwe klantenbasis. Vandaag de dag telt Antwerps Boekhoudkantoor een 150-tal klanten, verspreid over een areaal gaande van de Antwerpse Kempen over Brussel en Antwerpen tot West-Vlaanderen. Naast bijkantoren van multinationale groepen, bestaat het gros van de klantenportefeuille uit middelgrote tot grote familiale KMO's.

Georges Bauwens: "De bedrijfsvoering van een KMO loopt procesmatig gelijk met die van een multinationale onderneming. Alleen heeft die multinational specialistische kennis onder eigen dak. Wat van die KMO niet altijd kan worden gezegd. Hoewel zijn noden op zijn minst even groot zijn. Ook een industriële schrijnwerkerij met 20 werknemers worstelt met dezelfde overreglementeringen van overheidswege en talloze administratieve verplichtingen. Handelsmerk van Antwerps Boekhoudkantoor is dat onze dienstverlening de pure dimensie van boekhouding en fiscaliteit overstijgt. De leider van een familiale KMO heeft nood aan een klankbord en ondersteuning buiten het boekhoudkundig-administratieve luik. Antwerps Boekhoudkantoor tekent derhalve voor advies op maat in verband met bijvoorbeeld de interne organisatie, de financiële structuur, het personeelsbeleid, de verzekeringstechnische materies, subsidiedossiers of milieuzaken. Precies in die ondersteuning schuilt de grote meerwaarde voor de bedrijfsleider. Antwerps Boekhoudkantoor zoekt en coördineert dan ook meestal een goed team van adviseurs rond de ondernemer".

Dat verklaart ook waarom Antwerps Boekhoudkantoor een goed gestoffeerde informatieve website (http://www.antwerpsboekhoudkantoor.be) uitbouwde, specifiek toegesneden op maat van de KMO. Daarin worden alle mogelijke aspecten binnen de bedrijfsvoering van een middelgrote onderneming aangekaart (bedrijfsinformatie, personeelsbeleid, boekhouding, fiscaliteit, subsidies, financiële tools, tips en adviezen, .). Enkele maanden terug besloot het accountantskantoor de webstek ook voor het brede publiek (lees: de niet-klanten, nvdr.) toegankelijk te stellen. "In wezen is het niet echt de bedoeling van de website om voor een nieuwe klanteninstroom voor Antwerps Boekhoudkantoor te zorgen," stelt Georges Bauwens ietwat. In de praktijk blijken nieuwe klanten vaak naar het kantoor te worden doorverwezen door bestaand cliënteel, bankinstellingen en bedrijfsfiscalisten of -revisoren, precies omwille van de sterke aandacht die naar de begeleiding van de klant-bedrijven uitgaat. Aanleiding tot het openstellen van de site is de bezorgdheid omtrent het feit dat de KMO'er zich onvoldoende informeert. "De KMO'er kan niet echt terecht op een website waar hij gratis informatie vindt. Ofwel is de website te ingewikkeld of voor professionals, ofwel betalend", aldus onze gesprekspartner.


Leemte invullen


Georges Bauwens: "Multinationale ondernemingen kunnen voor hun bedrijfsadvies terecht bij The Big Four, die door hun structuur grensoverschrijdend beter zijn georganiseerd. Deze zwaardere structuren blijven evenwel niet zonder gevolg voor de uiteindelijke kostprijs van de dienstverlening. KMO's en bijkantoren van buitenlandse ondernemingen kunnen derhalve voor een meer betaalbare begeleiding bij Antwerps Boekhoudkantoor terecht. Belgische bijkantoren zijn overigens vaak niet met de plaatselijke cultuur of regelgeving vertrouwd. Antwerps Boekhoudkantoor maakt in die gevallen de algemeen directeur in eerste instantie vertrouwd met de nationale en regionale geplogenheden. Desgevallend wordt bovenop in een verregaande begeleiding voorzien. Daarbij kan het gaan om het verlenen van assistentie bij marktvisies, eventuele reorganisaties of nog het mogelijk aantrekken van (bijkomende) management skills". Tevens zorgt het kantoor ervoor dat de door de concern-leiding opgelegde bijzonder stringente rapporteringsregels tijdig op maat worden afgeleverd. Dat verklaart waarom Antwerps Boekhoudkantoor ook Belgische bijkantoren van multinationale ondernemingen tot zijn klantenbasis mag rekenen. De grootste klantengroep van het kantoor situeert zich echter in het familiale middensegment, met uitbreiding naar winkelketenstructuren. "Antwerps Boekhoudkantoor streeft een marktdifferentiërend karakter na door zich te focussen op een dienstverlening met een zo hoog mogelijk toegevoegde waarde. Dat kan gaan om adviesverlening en ondersteuning bij het oplossen van problemen rond overnames, erfopvolging of mogelijk zelfs echtscheidingen. We opteren resoluut voor een dienstverlening op maat op basis van begeleiding en advies, veeleer dan de zuiver registrerende functies van bedrijfsgegevens waartoe het doorsnee-boekhoudkantoor zich dikwijls bewust beperkt," zo nog de zaakvoerder.


Aangepaste interne organisatie


KMO's beklagen zich vaak over het feit dat hun huisboekhouder niet in wezenlijke ondersteuning voorziet. Vaak draait de werking van een accountancy-kantoor om een sleutelfiguur waarrond de hele dienstverlening draait. Is hij afwezig, dan is de KMO'er ook zijn aanspreekpunt kwijt. Antwerps Boekhoudkantoor paste zijn organisatie intern dermate aan dat ten allen tijde een valabel aanspreekpunt voor de klant beschikbaar is. Zo hanteert het accountancy-kantoor een planningsysteem over een periode van vier maanden, waarvoor de nodige ruimte voor advies en begeleiding per medewerker wordt ingecalculeerd en gereserveerd. "Het zuivere boekhoudwerk slorpt momenteel zowat 60% van de beschikbare capaciteit op, de rest gaat integraal naar advies en ondersteuning", aldus onze gesprekspartner, eraan toevoegend in de toekomst dat laatste luik nog verder te willen uitbouwen. Antwerps Boekhoudkantoor stelt overigens een aantal hooggeschoolde medewerkers tewerk die men niet echt kan motiveren om dagdagelijks eenvoudig input-werk te verrichten.

Bauwens verduidelijkt weliswaar over een bijzondere brede bagage en expertise qua algemene bedrijfsvoering te beschikken onder eigen dak te beschikken, maar noemt zich geen specialist in alle materies. Daarvoor wordt naar de geëigende en meest geschikte kanalen doorverwezen. Veelal werkt men samen met gespecialiseerde vrije beroepers, in orde van grootte meestal zelfs KMO's, omdat zij beter dan wie ook deze eigen problematiek begrijpen.


Foute marktperceptie rond advieskost


Met een uurkostprijs in een prijsvork van 55 tot 65 euro hanteert Antwerps Boekhoudkantoor tarieven die voor het middensegment draaglijk zijn. "In de markt leeft de foute perceptie dat advies sowieso duur is, " aldus Bauwens. "Antwerps Boekhoudkantoor durft te garanderen dat elk concreet advies dat rond een bepaald dossier wordt opgezet, daadwerkelijk return on-investment genereert", wordt daaraan toegevoegd. Onze gesprekspartner toont zich overigens niet weinig fier dat elke bemiddeling en advisering van zijn klanten rond een overnamedossier/erfopvolging de voorbije tien jaar met succes werd bekroond. "Bij overnamedossiers heerst altijd een bijzonder grote pyschologische factor. Ook bij het adviseren van een bedrijfsleider is psychologie overigens nooit ver weg. Zo kan het best dat dient gewaarschuwd voor de mogelijke psychologische impact van de aanschaf van een prestigieuze bedrijfswagen voor een bedrijfsleider als blijkt dat er bijvoorbeeld twee zaakvoerders zijn," zo nog onze gesprekspartner.

Hoewel de term "gezond boerenverstand" tijdens het gesprek met "de Vlaamse Ondernemer" nergens valt, blijkt een en ander als onderbouw voor de dienstverlening van Antwerps Boekhoudkantoor te fungeren. "Jaarlijks bemiddelen we zelfs actief in een aantal echtscheidingen, wat bewijst dat beide partijen zich in onze aanpak kunnen vinden," luidt het. "Al te vaak leidt een echtscheiding immers tot een nutteloos faillissement", zo nog Georges Bauwens.

Antwerps Boekhoudkantoor tekent tevens voor begeleiding in de geschillen-, krediet- en verzekeringsdossiers van zijn klanten. "Elke bedrijfsleider die nood heeft aan een krediet staart zich blind op de hoogte van de hem toegestane rentevoet. Niemand staat er bij stil dat men quasi-onmiddellijk het gelag betaalt vanwege de verplichte koppeling aan een of andere exorbitant dure verzekeringsdekking of ander bankproduct. Vandaar dat we voor een verzekeringsdekking onze klanten onveranderlijk doorverwijzen naar de verzekeringsmakelaar. De ervaring leert dat besparingen van 25% zodoende schering en inslag zijn. Men zou trouwens moeten verbieden dat bankinstellingen ook verzekeringsproducten aan de man brengen. Een product als een groepsverzekering of een verzekering Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is nu eenmaal geen bankproduct. In de praktijk zorgt een bankinstelling nooit voor de nodige opvolging en blijkt men zeker onvoldoende op de hoogte van de fiscale achtergrond van de klant. Banken zijn de geëigende gesprekspartner voor de krediet- en financieringsdossiers, niet voor de verzekeringstechnische materies," klinkt het hard.

Zo worden de klanten van Antwerps Boekhoudkantoor geacht het kantoor ook op de hoogte te houden van alle juridische geschillen alsook het verloop ervan. Ook hier wordt kort op de bal gespeeld en zal de bedrijfsleider in de te nemen stappen worden geadviseerd. Misschien is het sop van het juridisch geschil de kool niet waard? Of volstaat het een deurwaarder te sturen? In andere gevallen kan een proactieve screening van een jarenlange klant aan het licht brengen dat de eerstvolgende levering veiligheidshalve best onder een specifieke waarborg geschiedt. Bezwaarlijk kan gesteld dat dit soort oefeningen tot de aanpak van een traditioneel boekhoudkantoor hoort.


Adviserende rol nog verder uitbouwen


Antwerps Boekhoudkantoor neemt zich voor nog verder in de adviesverlening door te groeien. Het aantal medewerkers, dat onlangs tot acht werd opgevoerd, wordt op termijn tot twaalf uitgebreid, precies om die adviesverlenende insteek verder naar behoren te kunnen verzorgen. En dat is, zo meent het management van Antwerps Boekhoudkantoor geen overbodige luxe: bedrijfsleiders van een familiale KMO zien zich geconfronteerd met een bedrijfsvoering die alsmaar complexer wordt. Bovendien hebben ze, zo luidt het, nauwelijks inzicht in de financiële prestaties van hun bedrijf. "Heel wat familiale bedrijfsleiders zijn niet of nauwelijks vertrouwd met een begrip als cashflow. Hoeft het dan verwondering te wekken dat een accurate en professionele begeleiding en advisering voor hen van primordiaal belang is?", vraagt Georges Bauwens zich tot slot af.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.