Vlaanderen heeft vier nieuwe “Fabrieken van de Toekomst”

Borit (Geel), Reynaers Aluminium (Duffel), Dekeyzer-Ossaer (Koekelare) en Lantmännen Unibake (Londerzeel) zijn de nieuwe “Fabrieken van de Toekomst”. Die titels worden uitgereikt door Agoria Vlaanderen, in samenwerking met Sirris, Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, Centexbel en Flanders’FOOD. In vier jaar tijd is de selecte kopgroep van toekomstgerichte productiebedrijven in ons land uitgegroeid tot een club van twintig maakbedrijven die hier meer dan een half miljard euro investeerden.

De vier nieuwe “Fabrieken van de Toekomst” investeerden in de voorbije vijf jaar meer dan 140 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisatie en automatisering. Hun tewerkstelling steeg in die periode met 25%. Een kort overzicht van de laureaten:

  • BORIT is een wereldtopper in waterstoftechnologie. Het bedrijf uit Geel ontwikkelt technologie om metalen platen van amper 75 micron dik met hoge precisie te bewerken. Die worden onder meer gebruikt in brandstofcellen. Het bedrijf heeft een omzet van 2 miljoen euro en heeft toeleveranciers van de grote autoproducenten als klant. Er werken momenteel 33 mensen. In 2012 waren dat er slechts een tiental.
  • Reynaers Aluminium is een Europese specialist in het ontwikkelen en in de markt zetten van innovatieve en duurzame aluminium toepassingen. Die worden gebruikt voor de constructie van ramen, deuren, gevelsystemen, schuifdeuren, zonweringen en veranda’s. Met dit productengamma van zowel standaardoplossingen als ontwikkelingen op maat, realiseren meer dan 5.000 partners wereldwijd projecten voor zowel particuliere, commerciële als industriële gebouwen. In 2017 breidde het Duffels bedrijf uit met een experience center en een trainings- en technologiecentrum, met een vijftien meter hoge lucht-, wind- en watertestmuur voor testen met gevelopstellingen. Reynaers Alumium werd opgericht in 1965, telt vandaag zo’n 2.000 medewerkers in meer dan veertig landen, waarvan 650 mensen in België, en exporteert naar meer dan zeventig landen of vijf continenten. De omzet bedraagt 426 miljoen euro.
  • Het ultra-moderne vleesverwerkend bedrijf Dekeyzer-Ossaer produceert iedere dag 200.000 vleesporties, bestemd voor de horeca, grootkeukens, cateraars en industrie. Het bedrijf, ontstaan in 1980, telt 120 medewerkers en boekt een omzet van 23 miljoen euro. Dekeyzer-Ossaer is het eerste bedrijf in ons land dat op industriële basis CO2-koelgas in zijn productieproces gebruikt. De “Factory of The Future Award” voor het vleesverwerkend bedrijf is het bewijs dat de evolutie naar Industrie 4.0 ook binnen het bereik van de vele KMO’s in de Vlaamse voedingsindustrie ligt. Ondanks een dalende vleesconsumptie groeide het familiebedrijf uit Koekelare de voorbije jaren in ijltempo. De samenwerkingen met verschillende exporterende producenten van bereide maaltijden zijn cruciaal voor die groei.
  • Lantmännen Unibake is de op één na grootste industriële bakker van Europa. Er worden stokbroden, pistolets en ciabatta’s gemaakt voor supermarkten, tankstations, bedrijfskantines en zelfstandige bakkers. Na een dramatische brand die in 2015 de fabriek in de as legde, herrees het bedrijf in recordtempo. Met een ambitieuze strategie bovendien om de Europese “Bread Valley” in Vlaanderen te creëren. Lantmännen Unibake investeerde daarbij bewust in ons land in een future-proof productiefaciliteit.

“Made Different”

Fabrieken van de Toekomst moeten, volgens Agoria, investeren in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Voorts moeten ze doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers.

Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. Met het actieprogramma “Made Different” bereidt Sirris de maakindustrie sinds 2012 op voor Industrie 4.0.

“Factories of the Future” zijn toekomstgerichte productiebedrijven die op een coherente en intelligente wijze de uitdagingen van de vierde industriële revolutie aangaan. Ze leveren klantspecifieke producten met een hoge toegevoegde waarde en hebben de wendbaarheid om vlot in te spelen op een snel veranderende marktvraag. Met een open geest voor nieuwe zakenmodellen zetten “Factories of the Future” vol in op gedigitaliseerde productieprocessen. Ze maken maximaal gebruik van moderne productietechnologieën. In een mensgerichte aanpak gaat speciale aandacht uit naar de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Tevens oriënteren ze zich op de internationale buitenwereld.

Eerste hercertificaties

In 2015 werden de eerste “Fabrieken van de Toekomst” gecertificeerd. Die certificatie geldt voor een periode van drie jaar. Continental, Provan en Newtec, de bedrijven die de eerste prijzen kregen, doorstonden met brio een vervolg-assessment. Ze mogen zich bijgevolg in de volgende drie jaar ook “Fabriek van de Toekomst” noemen.

Inmiddels zijn meer dan driehonderd Vlaamse maakbedrijven bezig met de transformatie met begeleiding van de partners van het Made Different-programma.