Niet Brussel, maar Antwerpen en Luik eerste steden met 5G

De te strenge stralingsnormen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest brengen volgens Agoria de uitrol van 5G in de hoofdstad in gevaar. Het lijkt er dus op dat steden als Luik of Antwerpen de eerste Belgische steden zullen zijn met 5G in 2020, waarschuwt de technologiefederatie.

Begin februari riepen de zeven grootste telecom-operatoren van het land, samen met Agoria, al op tot een “New Deal”. De telecom-sector is bereid volop te blijven investeren in digitale netwerken en diensten, maar vraagt dat de overheid daarvoor het kader schept. Eén van de pijnpunten zijn de strenge stralingsnormen in de hoofdstad. Hierdoor dreigt Brussel in de toekomst niet de eerste stad van het land te zijn met de volgende generatie van mobiel Internet die momenteel in ontwikkeling is en een witte vlek te worden bij de 5G-uitrol. Brussel kan bijgevolg “heel wat nieuwe jobs mislopen” en “moeten investeerders uitwijken” naar de andere gewesten of het buitenland, klinkt het.

De Brusselse stralingsnorm - die ook bij de 4G-uitrol parten speelde - is volgens Agoria vijfmaal strenger dan de internationale standaard. Het netwerk - 100 keer sneller dan 4G - is volgens de sector net nodig omdat het datagebruik fel stijgt en zal blijven stijgen voor toepassingen op de smartphone, de uitbouw van een smart city en dies meer.

Regio’s en steden die als eerste 5G hebben, hebben volgens de technologiesector “enorm economisch voordeel”. Agoria vreest dat de achterstand later niet meer te overbruggen valt terwijl elders in binnen- en buitenland wel in de nieuwe netwerken wordt geïnvesteerd.

Agoria wijst er tot slot op dat de Europese Commissie met zijn 5G-actieplan wil dat elke lidstaat tegen 2020 een stad voorstelt waar 5G mogelijk is.