Nieuwe brug van Den Azijn in Deurne geplaatst

De nieuwe stalen boogbrug over het Albertkanaal in Deurne - in de volksmond genoegzaam bekend als “de brug van den Azijn” - is officieel ingehuldigd. Er is in totaal 15 miljoen euro geïnvesteerd in een betere brug: er kunnen nu grotere schepen onder varen en De Lijn-reizigers en fietsers kunnen er vlotter en veiliger over heen.

Bekend is dat de Vlaamse overheid volop bezig is met het verhogen van de transportcapaciteit over het Albertkanaal. Dat gebeurt door alle bruggen over het kanaal te verhogen tot een doorvaarthoogte van minstens 9,10 meter. Dat stemt overeen met een verhoging van de capaciteit van het Albertkanaal met maar liefst 25%. Schepen kunnen in dat geval immers vier lagen containers aan boord nemen.

De “brug van den Azijn” in Deurne werd volledig vervangen in het kader van dit grote investeringsproject. Er kwam een gloednieuwe stalen boogbrug op de plaats van het voormalige kunstwerk. De nieuwe brug heeft een overspanning van 123 meter en een breedte van 15,60 meter. De brug overspant, naast het Albertkanaal (met een breedte van 63 meter), ook de Vaartkaai (zijde Merksem), de Merksemsteenweg (zijde Deurne) en de jaagpaden/fietspaden onder de brug.