Fujitsu schakelt eerste robotcollega in Augsburg in

Fujitsu heeft in zijn productie-eenheid in Augsburg de eerste robotcollega van Kuka-makelij ingeschakeld. Mens en robot werken er nauw samen aan de ontwikkeling van gevoelige computeronderdelen.

In de Fujitsu Digital Smart Factory in Augsburg staat de robot naast menselijke collega’s aan de assemblagelijn. Hij maakt er daadwerkelijk onderdeel uit van een geïntegreerd productieproces. De organisaties hebben samen een Industrie 4-oplossing ontwikkeld die gebaseerd is op robotgestuurde automatisering voor het zorgvuldig behandelen en testen van moederborden.

Het hele proces start met een menselijke medewerker die de robot handelingen aanleert via handmatige bediening van de robotarm. Vervolgens worden deze zonder enige vorm van programmering door de robot onthouden. Eens de robots deze stappen hebben aangeleerd, worden zij achter veiligheidsbarrières geplaatst om snel en zo vaak mogelijk dezelfde taken achter elkaar uit te voeren.

Om de veiligheid van werknemers te waarborgen zijn de robots dermate ontwikkeld dat zij weten als er mensen in de buurt zijn. In dat geval vertragen zij hun bewegingen om niemand te verwonden. Deze zomer wordt een tweede robot ingeschakeld.

Het plan is om meer functionaliteiten toe te voegen, zoals data-analyse, om het potentieel van de samenwerking mens/robot verder te ontdekken op gebieden als predictief onderhoud en kwaliteitscontrole, samen met nieuwe mogelijkheden voor factureringsmodellen op basis van verbruik.

Meer info: 02/536.61.11 of http://www.fujitsu.com/be.