Nieuwe zone van 221 km² voor extra windmolens in zee

Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer pakt uit met een nieuw Marien Ruimtelijk Plan dat in 2020 van kracht gaat. Het bundelt alle activiteiten op onze Noordzee en loopt tot 2026.

Blikvanger is de creatie van een extra zone van 221 km² voor extra windmolens op zee. De zone komt diep in zee, tegen de Franse Noordzee, op zo’n 35 à 40 kilometer van de kust, op de zones Noordhinder Noord, Noordhinder Zuid en Fairybank.

Vandaag zijn in het Belgische gedeelte van de Noordzee al vier windparken operationeel (C-Power, Belwind, Northwind en Nobelwind) die 871 MW groene stroom produceren. Het vijfde park, Rentel, opent deze maand. Het zesde (Norther) is momenteel in aanbouw. Tegen 2020 zullen nog eens drie extra windparken worden gebouwd, goed voor in totaal 2,2 Gigawatt, het equivalent stroom dat een kerncentrale opwekt. De windmolenparken in de nieuwe zone zullen gebouwd worden tussen 2020 en 2030. Tegen 2030 moeten onze windmolens in de Noordzee maar liefst 4 Gigawatt groene stroom opwekken.