Landschapsaannemer Krinkels opent vestiging in Erpe-Mere

Zoektocht naar uitvalsbasis in West-Vlaanderen houdt aan

Om in te spelen op zijn sterke groei in Oost- en West-Vlaanderen heeft Krinkels N.V. (Brussel) een vestiging in Erpe-Mere geopend. De 1.500 m² grote site is voor 1.100 m² bebouwd. Krinkels hoopt in de toekomst door te groeien door zijn dienstverlening voor steden en gemeenten verder uit te bouwen, de bestaande specialisaties verder uit te diepen en de facilitaire markt nog actiever te bewerken. Dat moet het mogelijk maken om de omzet binnen een tijdsspanne van drie jaar tot 100 miljoen euro op te krikken. Intussen blijft Krinkels verder speuren naar een mogelijke vestigingslocatie in West-Vlaanderen.

Krinkels ontstond een honderdtal jaar terug in het Nederlandse Wouw. Het familiebedrijf was aanvankelijk actief in het kweken van planten voor de residentiële markt met toonbankverkoop. In de jaren ’50 verschoof Leo Krinkels, vader van huidig ceo Ruud, de aandacht naar de openbare markt. Het bedrijf ging focussen op de aanleg van groenbermen langs autosnelwegen.

Na in Nederland een aantal openbare aanbestedingen te hebben gewonnen, entte Krinkels zijn bedrijfsmodel over op de Belgische markt. In Kalmthout werd in 1968 in België een eerste vestiging geopend, Interplant genaamd. Het eerste order dat in België werd binnengehaald voorzag in de aanleg van groenbermen langsheen de E40 tussen Luik en Aken.

Om maximaal in te spelen op de gewestelijke overheidsaanbestedingen, richtte Krinkels in 1980 in het Waalse Saint-Denis Arbel op, in 2006 gevolgd door Brufort in Laken.

In december 2009 bracht de landschapsaannemer alle werkvennootschappen samen onder de naam Krinkels. De gewijzigde wetgeving rond de overheidsopdrachten noopte tot een grotere transparantie in aandeelhoudersstructuur. Ook elementen als schaalgrootte en professionalisering gingen toen een steeds grotere rol spelen.

Fijnmazige regionale structuur

Op vandaag heeft Krinkels N.V. vestigingen in Brussel (maatschappelijke zetel), Anderlecht (dat heel binnenkort naar Vorst verhuist), Londerzeel (dat in de jaren ’70 de vestiging van Kalmthout verving) en de pas geopende vestiging in Erpe-Mere. Londerzeel en Naninne fungeren als beslissingscentra die respectievelijk Vlaanderen & Brussel en Wallonië aansturen. Zij huisvesten ook de machinewerkplaatsen voor de betrokken regio’s. In het Nederlandse Ophemert is zusterbedrijf Flora Nova als plantenkwekerij actief. Dat levert toe aan zowel de groepsbedrijven als aan derden.

De initiële focus op de aanleg van groenbermen langs autosnelwegen verruimde doorheen de jaren. Krinkels stapte ook in het groenonderhoud. In de jaren ’90 van de vorig eeuw eigende het bedrijf zich de status toe van totaalleverancier voor de professionele markt en de overheid. Het ging ook een specialisatie ontwikkelen in openbare werken: aanleg van stadspleinen en –parken, wegeniswerken, … Dat verklaart waarom het bedrijf, naast zijn vestigingen, ook regionale depots heeft in Anderlecht, Neder-over-Heembeek, Vilvoorde, Dilsen-Stokkem, Maldegem, Knokke-Heist, Gosselies en Laakdal.

“Met ruim 530 medewerkers boekte Krinkels vorig jaar een omzet van meer dan 90 miljoen euro. De onderhoudsdiensten genereren daarvan twee derden, de afdeling “Projecten” neemt het saldo voor zijn rekening. Overheidsopdrachten zorgen voor 90% van de omzet,” onthult algemeen directeur Peter Loyens.

Krinkels is ook in de B2B-markt aanwezig. Zo verzorgt het opdrachten voor onder meer Nike, Barco, Armonea, Orpea, GSK, KBC Bank, de luchthavenuitbaters van Bierset en Charleroi, ..

“Krinkels is in België onbetwist marktleider in de groenzorg. De markt telt nog een twintigtal goed uitgebouwde spelers, die voornamelijk sterk lokaal georiënteerd zijn. Vaak zijn ze ook op de residentiële markt bedrijvig. Daarnaast bewegen zich nog heel wat kleinere aannemingsbedrijven op gemeentelijk of stedelijk vlak. Krinkels puurt zijn unieke marktpositie als nationale speler uit zijn fijnmazige structuur, die het hele grondgebied afdekt”, wordt daaraan toegevoegd.

Erpe-Mere

De nieuwe vestiging in Erpe-Mere, groot 1.500 m², is meer dan een regionaal depot. Ze neemt vooralsnog een sleutelpositie in de regio West (lees: Oost- en West-Vlaanderen, nvdr.) in. In de voorbije drie jaar zwol het personeelsbestand in regio West met 50% aan. De regio is inmiddels goed voor 17% van de totale tewerkstelling van de groep.

Die sterke regionale groei heeft onder meer te maken met Farys dat recent het onderhoud van zowat tweehonderd sportvelden in natuurgras onder zijn beheer opnieuw aan Krinkels toevertrouwde. Ook Eandis en De Vlaamse Waterweg doen een beroep op de diensten van de KMO voor het beheer van hun groenomgeving.

Peter Loyens: “We bouwen de nieuwe vestiging in Erpe-Mere ook uit tot “center of competence” voor sportterreinen. In 2011 stapten we in de markt toen de Vlaamse overheid met zijn PPS-verhaal rond kunstgrasvelden op de proppen kwam. We namen de twee eerste clusters voor onze rekening en legden intussen 50 kunstgrasvelden in Vlaanderen aan. De opgedane know-how, zowel in natuurgras als kunstgras, gaan we nu op projectbasis ter beschikking van de brede markt stellen”.

Op naar 100 miljoen euro

In 2015 nam Krinkels ISS Landscaping N.V. in Sint-Katelijne-Waver over, dat toen met een een twintigtal werknemers een omzet van pakweg 2 miljoen euro draaide. Het bedrijf, dat intussen naar Londerzeel werd overgeheveld, werd intussen tot Krinkels Greencare herdoopt.

“Met de expertise van Krinkels Greencare boorden we een nieuwe marktomgeving aan, met name de groenzorg voor bedrijven. Lidl en Proximus kunnen we intussen tot de klantengroep rekenen. In de toekomst zal Krinkels Greencare meer aandacht besteden aan de facilitaire markt ten gunste van vastgoedbeheerders, de retail-sector en de woon- en zorgcentra”, aldus Peter Krinkels.

Daarnaast wil Krinkels zijn bestaande specialisaties uitdiepen, met de aanleg en het onderhoud van sportterreinen voorop. Daarmee komt de KMO opnieuw terecht bij de stads- en gemeentebesturen.

“Dat is ongetwijfeld de grootste groeimarkt. Om budgettaire redenen gaan steeds meer lokaliteiten hun groendienst uitbesteden. Bovenop het prijsmatige aspect dient zich de steeds luidere roep om ecologische onkruidbestrijding aan. Die vergt andere technieken, machines, competenties en is bijgevolg duurder,” zo nog onze gesprekspartner.

Peter Loyens en zijn team maken zich sterk in een tijdsspanne van drie jaar de omzetkaap van 100 miljoen euro te ronden. De sterke regionale groei, voornamelijk op eigen kracht, lijkt de KMO alvast met een nieuwe uitdaging te confronteren. Krinkels is op zoek naar een geschikte locatie om ook in West-Vlaanderen een volwaardige uitvalsbasis onder te brengen. De aandacht lijkt daarbij vooral naar de omgeving van de E40 uit te gaan.

Meer sectornieuws

Agenda