België haalt recordaantal buitenlandse investeringen binnen

Vorig jaar was een recordjaar voor het aantal buitenlandse investeringen in België. In 2017 trok ons land maar liefst 215 investeringsprojecten aan, goed voor zo’n 5.838 jobs. Dat blijkt uit de Barometer van de Belgische Attractiviteit, een jaarlijkse studie van EY die de aantrekkelijkheid van België als investeringslocatie meet. Het recordaantal projecten weerspiegelt zich ook in de perceptie van België als aantrekkelijk land om zich professioneel te vestigen, want investeerders lijken iets optimistischer dan vorig jaar. Toch is er geen reden tot euforie.

Nog nooit investeerden buitenlandse bedrijven zo veel in ons land als vorig jaar. België haalde 215 projecten binnen, een stijging van 7,5% ten opzichte van 2016. Met deze stijging bevestigt België de Europese tendens, want ook de algemene Europese investeringscijfers zitten in de lift. Met een totaal van 6.653 projecten, een stijging van 10%, bereikt het aantal directe buitenlandse investeringen in Europa eveneens een hoogtepunt. Op de Europese investerings-ranking handhaaft België zich op de achtste plaats. Verder valt op te merken dat, naast de Verenigde Staten, het vooral onze buurlanden zijn die steeds vaker in België investeren.

Uit de barometer van de Belgische Attractiviteit blijkt dat vooral vijf sectoren een sterke stijging kennen qua investeringen: transport en logistiek, de chemiesector, de dienstensector, de farmaceutische sector en de digitale sector. Samen zijn deze sectoren, met hun 132 projecten, goed voor meer dan de helft van de buitenlandse investeringen.

Vooral de dienstensector kent een grote opmars, met een verdubbeling van het aantal investeringen. Bovendien gelooft 35% van de ondervraagde bedrijfsleiders dat de digitale economie de groei van België de komende jaren zal beïnvloeden.