Noyez neemt uitstoot- en geluidsvrije koel- en diepvrieswagen in gebruik

Noyez B.V.B.A. (Wervik), specialist in de toelevering van food en non-food aan frituren en andere horecazaken, heeft een koel- en diepvrieswagen aangekocht die stikstof als koelmiddel gebruikt. Het innovatieve indirecte stikstofsysteem voor koelingsdoeleinden tijdens transport is een primeur voor de Benelux.

Belangrijk is dat de koeling noch CO2-uitstoot, noch decibels produceert. De koeltechnologie werd ontwikkeld door Cryofridge, een dochter van het Franse Frappa, en industrieel gasproducent Messer. A&D Trucks & Trailers Opbouw N.V. (Izegem), specialist in de opbouw, het onderhoud en de herstelling van voertuigen van categorie N en O, tekende voor de modulair gecompartimenteerde opbouw, waarbij de koel- en diepvriesruimte conform de behoeften van de klant kunnen worden ingericht.

Noyez investeerde zowat 130.000 euro in de combinatie koelsysteem/vrachtwagen. De koeling met stikstof verloopt overigens acht keer zo snel als bij een vrachtwagen die voor zijn koeltoepassingen gebruik van fossiele brandstoffen maakt.

De familiale KMO heeft nog 11 dergelijke voertuigen in zijn vloot. Het nieuwe koelsysteem wordt in het eerstvolgende jaar uitgetest. Indien succesvol, zal Noyez wellicht zijn hele vloot naar stikstofkoeling ombouwen. Frappa en Messer introduceerden eerder dit jaar, eveneens in primeur, een koeltechnologie op basis van CO2-droogijs.

Meer info: 056/31.14.54 of http://www.noyezsnacks.be.