Luminus innoveert met mega-"batterij" voor Gentse stadsverwarming

EDF Luminus N.V. (Brussel), dat eerder investeerde in een nieuwe warmtekrachtkoppeling (WKK) die eind dit jaar in gebruik wordt genomen, heeft op zijn site in Gent Ham nu ook een oude opslagtank voor olie omgevormd tot een milieuvriendelijke opslagplaats voor energie die wordt gebruikt om de Gentse stadsverwarming te voeden.

Het water in de oude opslagtank, goed voor 4,5 miljoen liter warm water, wordt overdag opgewarmd tot een temperatuur van 90°C door de WKK in de centrale aan de Ham in Gent op vol vermogen te laten draaien. 's Nachts worden dan bepaalde eenheden stilgelegd en wordt het water uit de energie-opslagplaats gebruikt om de Gentse stadsverwarming, de grootste van het land, te voeden.

Omdat de geproduceerde warmte voortaan wordt opgeslagen in de opslagplaats die als "batterij" dient, moeten de WKK-eenheden op de site in Ham zich niet meer aanpassen aan het verbruik op de stadsverwarming. Zij kunnen steeds op vol vermogen blijven draaien. Dat is optimaal voor het rendement en resulteert in een lager gasverbruik.

Daarnaast dalen ook de onderhoudskosten aan de WKK-eenheden omdat het aantal draaiuren van de eenheden terugloopt. De onderhoudskost wordt namelijk bepaald door het aantal draaiuren en niet door de geproduceerde elektriciteit.

Meer info: 02/229.19.50 of http://www.edfluminus.be.