“It’s all about you!”

Technologie heeft een directe positieve impact op het dagelijkse leven van ieder van ons, op domeinen als talentontwikkeling, duurzaamheid, veiligheid, gezondheid, comfort, connectiviteit en fun.

Talentontwikkeling

Dankzij technologische oplossingen zullen leertrajecten veel beter af te stemmen zijn op de behoeften van elke individuele leerling. Wat dit kan betekenen, tonen vandaag al de elektronische leeromgevingen van populaire digitale platformen zoals Smartschool. Kinderen kunnen er individuele leerpaden volgen, met oefeningen op ieders maat. Daarbovenop kan digitale technologie de kennisoverdracht informeler en dus aantrekkelijker, speelser, leuker maken. De komende jaren zullen de lessen alsmaar meer doorspekt zijn met video, interactieve toetsen …

Duurzaamheid

Vlaamse technologiebedrijven slaagden er de voorbije 20 jaar in hun eigen impact op het milieu substantieel te verminderen. Een halvering van het waterverbruik, 32% minder afval, 30% reductie van de broeikasgasemissies, de overstap naar de circulaire economie, ...

Onze “fabrieken van de toekomst” gaan nog een stap verder. Ze bekijken niet alleen het effect van hun productieactiviteiten, maar streven ernaar de ecologische voetafdruk van hun producten te beperken over de volledige levenscyclus, van ontwikkeling tot afdanking. Het gaat trouwens niet enkel om het wegwerken van negatieve effecten. Vlaamse technologiebedrijven willen met hun producten en diensten juist een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Dat kan bijvoorbeeld door reeds in de design-fase rekening te houden met een mogelijks tweede leven van het product.

Veiligheid

Doorheen de hele dag zorgt technologie ervoor dat u veiliger bent. We staan er niet meer bij stil, maar achter de meest simpele handelingen zit vaak een ingewikkeld technologisch proces, waar Vlaamse bedrijven bij betrokken zijn. Denk aan de beveiliging in een kinderdagverblijf of de spitstechnologie die in auto’s verwerkt is. Ook de betalingen via de smartphone zijn fraudebestendig gemaakt. Technologie en beveiliging zijn bijzonder nauw met elkaar verweven en maken ons leven iedere dag weer veiliger.

Gezondheid

Ook in de gepersonaliseerde zorg is technologie steeds meer aanwezig. Voor preventie bijvoorbeeld, met het gebruik van wearables om een beter beeld te krijgen van de levenswijze van een cardiopatiënt met kans op hartfalen. Maar ook wie naar een ziekenhuis gaat, komt onvermijdelijk met toptechnologie in aanraking. Denken we maar aan scanners, apparatuur voor X-stralen, het elektronische patiëntendossier in plaats van papieren dossiers, digitale communicatie tussen huisartsen en ziekenhuizen, … Maar technologie doet meer dan ziektes genezen. Het slim met elkaar combineren van onderzoeksgegevens zorgt er ook voor dat ziektes sneller opgespoord kunnen worden en dat medicijnen vroeger op de markt komen. Of misschien is een app - eerder dan een pilletje - wel de oplossing voor uw probleem. 

Comfort

Vandaag vinden we het vanzelfsprekend dat we met onze smartphones foto’s doorsturen, filmpjes maken, bellen, muziek beluisteren, mailen en boodschappen bestellen. We streamen films via onze digitale televisie en hebben overal toegang tot een gepersonaliseerde, gigantische online muziekcatalogus. Slimme apps weten waar onze trein blijft, het gras wordt automatisch gemaaid en het huis gestofzuigd. Moderne technologie brengt comfort binnen handbereik, zoveel is duidelijk.

Connectiviteit

Technologie zorgt ervoor dat alles verbonden is. Met slimme thermostaten leven we meer energiebewust, met apps stellen we verplaatsingen uit doordat we inzicht krijgen in real-time verkeer en hebben we altijd en overal toegang tot onze werkmails, muziek, films en onze vrienden. Boodschappen worden besteld via een paar simpele kliks en staan klaar in de winkel. Of we nu thuis, op het werk of onderweg zijn, we zijn makkelijk en altijd verbonden met elkaar en met de wereld.

Fun

Drones op de openingsshow van de Olympische Spelen, toptechnologie in de fietsen van onze Flandriens, een volledige boekenkast in je Kindle, films in 3- en zelfs 4D, games met augmented reality, … de lijst is lang. En de manier waarop we entertainment en fun beleven zal de komende jaren nog sterk veranderen, mede dankzij de inspanningen van onze eigen sterke technologiespelers.