Getest door dVO : Nissan Qashqai 1.2 DIG-N XTronic Tekna+

De Qashqai is eigenlijk een beetje een rare snuiter. Hij wist niet alleen een geheel segment uit de grond te stampen, waarin vandaag iedere zichzelf respecterende constructeur aanwezig wil zijn, maar ontpopte zich tegelijk als een geduchte, wat hoger op zijn poten staande, concurrent voor auto’s van het type Volkswagen Golf, Renault Mégane of Mercedes-Benz A-Klasse. Een beetje een alleskunner dus …
Achtergrond
Deze alleskunner is na enkele modelvernieuwingen nu aan zijn tweede generatie toe. De overgang naar de tweede generatie levert de Qashqai opnieuw iets meer afgeronde en gestroomlijnde vormen op. Net zoals de modelvernieuwingen uit de afgelopen jaar al deden. Tegelijk werd de snoet van de Qashqai - en van de wat grotere X-Trail - aangepast aan de familienormen, waardoor hij bijvoorbeeld veel dichter aanleunt tegen de kleinere Micra.
De nieuwe koplampen - van LED-makelij uiteraard - zitten de Qashqai als gegoten en ook achteraan werd de lampenpartij op een smaakvolle manier aangepakt. Samen met de eveneens gewijzigde achterbumper vormen ze een perfect geheel. Een geheel dat afgerond wordt door de zeer stijlvol ogende 17, 18 of 19” wielen met hun wat opzichtige, maar knappe velgen.
Beschikt de Nissan Qashqai hiermee over voldoende munitie om de concurrentie in het cross-over segment van antwoord te dienen? Dat is nog maar de vraag. Allereerst omdat die concurrentie niet min is. Zoals al eerder gezegd wil zowat iedere autofabrikant krenten uit de uiterst lekkere pap van dit segment pikken.
Bovendien valt de Qashqai door zijn afmetingen een beetje tussen wal en schip. Hij schurkt niet alleen aan tegen de wat grotere auto’s uit cross-over land zoals de Opel Grandland X en de Peugeot 3008, maar voelt tegelijk ook de hete adem in de nek van de kleinere en vinnigere modellen zoals de Hyundai Kona. De Qashqai zal zijn borst dan ook nat mogen maken, om deze strijd aan te gaan en het cross-over laken helemaal naar zich toe te trekken. Wij gingen na of hij dat ook in zich heeft.
Rijgedrag
Fleet-Flits mocht de weg op met de Tekna+, het topmodel uit het gamma, dat uiteraard alle toeters en bellen op gebied van veiligheid en comfort, die Nissan momenteel te bieden heeft, aan boord had. Op motorisch vlak biedt Nissan de keuze uit twee dieselmotoren (1.5 dCi met 110 pk en 1.6 dCi met 130 pk) en twee benzinemotoren (1.2 met 115 pk en 1.6 met 163 pk). Zij brengen hun vermogen al naargelang de versie via een handgeschakelde zesversnellingsbak of een XTronic CVT-transmissie op de voorwielen of op alle vier wielen over.
Wij voelden op ons veeleisende testparcours de 1.2 benzinemotor met CVT-transmissie en voorwielaandrijving aan de tand. Een versie die zich ook op de heuvelachtigere passages van ons testtraject uit de slag wist te trekken. De 1.197 cc benzinekrachtbron doet zijn werk naar behoren, zonder ook maar op één moment de indruk of de illusie te wekken dat hij een sprinter is. Een sprintje van 0 naar 100 in net geen dertien seconden is inderdaad niet iets om wild van te worden, maar toch heb je achter het stuur van de Qashqai 1.2 Xtronic nooit het gevoel dat je amechtig je best probeert te doen om de vaart erin te houden.
Alleen wanneer je het gaspedaal iets te diep indrukt, merk je dat de combinatie van de 1.2-motor met de continue variabele transmissie niet altijd even gelukkig gekozen is. De motor gaat dan iets te vlot hoog in de toeren met alle motorengeraas van dien. Wie het gaspedaal echter iets meer bezadigd beroert, zal merken dat de Qashqai op die manier nog het best reageert en gewoon zijn streng trekt en uiteindelijk al bij al vlot accelereert. Daarmee past hij naadloos bij het comfort dat hij uitstraalt en het rijgenot dat hij voor zijn inzittenden in petto heeft.
Veiligheid
De Qashqai kan toegerust worden met een aantal nuttige en veilige technologieën zoals Intelligent Emergency Braking (intelligente noodremhulp), Pedestrian Recognition (voetgangerherkenning), Blind Spot Warning (dodehoekwaarschuwing), Lane Departure Warning, Intelligent Parking Assist en een 360°-camerabewakingssysteem dat Nissan de Around View Monitor noemt. Daarnaast wordt het veiligheidspakket verder opgesmukt met full-LED koplampen en het Adaptive Front Lighting System. Deze AFS heeft meedraaiende lichtbundels, die de bochten perfect uitlichten. Verder kunt u tegen meerprijs ook kiezen voor Rear Cross Traffic Alert dat waarschuwt voor achteropkomend verkeer wanneer je achteruit een parkeerplaats wil verlaten, Traffic Sign Recognition, Intelligent Driver Alertness en, tot slot, de Stand Still Assist (SSA) die aangevuld wordt met Hill Start Assist (HSA) en aangeboden wordt op voertuigen met manuele transmissie.
De veiligheidsuitrusting wordt afgerond met de ProPilot, die sinds begin 2018 op de Qashqai verkrijgbaar is. ProPilot vormt de eerste fase richting volledig autonoom rijden en het systeem kan het sturen, accelereren en remmen op de rijbaan van een autosnelweg overnemen. Wij mochten al van dit systeem proeven op de Leaf 2, die we enkele maanden geleden testten, maar de Qashqai waarmee we op weg gingen, had dit systeem niet aan boord. Sterker nog, de cruise control was er nog één van het conventionele type, dus zonder adaptieve functionaliteiten.
Comfort
Nissan heeft grote inspanningen gedaan om de Qashqai stiller te maken. En dat laat zich voelen, want zelfs bij hogere snelheden blijft het wonderlijk stil in het interieur en is er van rolgeluiden en windruis amper sprake. Het comfortgevoel wordt verder nog onderstreept door de prima zittende zetels, die voortaan in Nappa-leder uitgevoerd zijn. Dat maakt een heel verschil met de oude bekleding, die we altijd een beetje goedkoop, kleurloos en slap vonden. Bovendien zit het met de zijdelingse steun ook wel snor, terwijl de iets langer uitgevallen zitting eveneens bijdraagt aan de stabiliteit die de inzittenden ervaren tijdens wat bochtigere trajecten.
De geheugenfunctie van de bestuurderszetel is een prima extraatje, omdat op die manier twee bestuurders altijd meteen weer hun ideale positie terugvinden. Dat de buitenspiegels niet in deze geheugenfunctie opgenomen werden, vinden we persoonlijk wel een minpuntje.
Functionaliteit
De Qashqai biedt vooraan veel ruimte voor zijn inzittenden. Achteraan is het allemaal net iets meer benepen en ook qua hoofdruimte zijn er concurrenten die beter scoren. Dat heeft uiteraard ook te maken met het feit dat de Qashqai het ook moet opnemen tegen grotere concurrenten zoals de eerder al genoemde Peugeot 3008 en Opel Grandland X.
De laadruimte mag als marktconform bestempeld worden, maar heeft in de hogere regionen een beetje te lijden onder de dynamische lijn van de Qashqai. De cross-over van Nissan slaat in het koffercompartiment echter gepast terug met de dubbele bodem van zijn laadvloer, waarin nog heel wat nuttige bagageruimte te vinden is.
Voor de wizz kids onder onze lezers is het zonder meer jammer dat de Qashqai geen Apple CarPlay of Android Auto aan boord heeft.
TCO
De Qashqai Tekna+ is een bijzonder goed toegeruste auto. Dat betekent concreet meteen ook dat hij veel waar voor zijn geld biedt. Onze testversie kostte 27.347,11 euro, excl. BTW, en stelt daar heel veel uitrusting tegenover. Zijn CO2-uitstoot van 129 g/km komt hem echter duur te staan wanneer we het over zijn fiscale aftrekbaarheid of zijn voordeel van alle aard hebben. Wie naar een versie met lagere CO2-uitstoot op zoek is, komt uit bij de dCi 110, die in zijn handgeschakelde versie blijft steken op een fiscaal vriendelijkere 99 g/km, maar dan ga je wel de weg op met een door de politiek “verketterde” dieselmotor. Aan u de keus … Met een gemeten gemiddeld verbruik van 8,33 l/100 km komt de Qashqai 1.2 XTronic uit op een voor een benzinewagen van zijn omvang best aantrekkelijke score.
Fleet-Flits conclusie
De Qashqai Tekna+ is een goed toegeruste en best aantrekkelijk geprijsde auto, die dankzij zijn hoge zitpositie door het gros van de automobilisten als een veilige en comfortabele auto beschouwd wordt. Interessant is dat de Qashqai ook in de iets mindere versies al met een meer dan behoorlijke uitrusting uit de showroom rijdt. Grootste minpunten van onze testversie waren zijn hogere CO2-uitstoot, het ontbreken van een adaptieve cruise control en de soms mank lopende combinatie van de 1.2 benzinemotor met de Xtronic CVT, wanneer je te snel teveel vermogen van de Qashqai verwacht. Dat neemt echter niet weg dat de Qashqai heel veel te bieden heeft voor zowel de zakelijke als de private autobestuurder, die op zoek is naar een comfortabel en vlot rijdende kilometervreter.
NISSAN BELGIUM N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.