Kunststofsector opent state-of-the-art opleidingscentrum op T2-campus in Genk

De kunststofsector verzorgt zijn opleidingen voor Oost- en West-Vlaanderen in Kortrijk in het Vlaams Kunststofcentrum (VKC), een divisie van Centexbel. Tot voor kort werden de vormingsprogramma’s voor Antwerpen en Limburg vanuit technische scholen in Herentals gecoördineerd.
“Nergens ter wereld worden zoveel kunststoffen per capita geproduceerd als in Vlaanderen,” schetst Vincent Mispelaere, directeur van PlastIQ, de context. PlastiQ behartigt, onder de auspiciën van essenscia Vlaanderen en de sociale partners, de opleidingen voor de kunststoffensector.
In partnership stonden PlastIQ en de VDAB aan de wieg van het Training Lab Kunststoffen. Ze konden daarbij rekenen op de materiële steun van tien machinebouwers en werktuigleveranciers, met name Vrotech, Leister, Engel, Hasco, Plastima, Fanuc, Arburg, Facom, Ora Machines en AJ Solutions.
“Paradepaardje van het Training Lab is een spuitgietmachine van Engel, ter waarde van 800.000 euro, met een sluitkracht van 800 ton en geschikt voor het spuitgieten van grote stukken. De machine wordt robot- en WiFi-gestuurd”, aldus Mispelaere.
De machinebouwers kunnen het opleidingscentrum ook inschakelen als demo-ruimte voor hun (potentiële) klanten. Ze kunnen daarbij gebruik maken van de meeting rooms en catering-faciliteiten van de T2-campus.
Met VDAB heeft PlastIQ een raamakkoord lopen waarbij de opleiding van operators voor de kunststofsector aan laatstgenoemde worden toevertrouwd. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling zelf beschikt niet over een competentiecenter kunststofverwerking.
Het opleidingscentrum “Nieuwe Materialen”, dat PlastIQ, VDAB, RTC Limburg en essenscia Vlaanderen eind 2016 in de gebouwen van de VDAB in Hasselt inhuldigden, werd binnen het nieuwe Training Lab Kunststoffen in Genk geïntegreerd.
Doelgroepenoverstijgend
Uit wat voorafgaat blijkt dat het Training Lab Kunststoffen breekt met de jarenlange traditie van kunststofopleidingen in twee technische scholen die op eerder verouderde apparatuur waren aangewezen.
Vincent Mispelaere: “Kenmerkend voor het nieuwe training lab is niet alleen zijn state-of-the-art apparatuur, maar eveneens zijn doelgroepenoverschrijdende aanpak. Als opleidingscentrum richten we ons zowel naar werkzoekenden, studenten als werkenden (met het oog op bijscholing, nvdr.)”. Die gecentraliseerde en doelgroepenoverschrijdende insteek werd door het voormalige opleidingscentrum “Nieuwe Materialen” voor het eerst in Vlaanderen geïntroduceerd.
Benelux-referentie
Met een zeventigtal bedrijven is zowat een kwart van de Vlaamse kunststofverwerkende sector in Limburg gevestigd. Samen met de provincie Antwerpen loopt dat aantal op tot 160 ondernemingen, goed voor zowat 7.250 jobs en een toegevoegde waarde van 820 miljoen euro op jaarbasis. Ze kunnen voortaan terecht in een maatspecifiek opleidingscentrum dat qua uitrusting en accommodatie als absolute topreferentie in de Benelux geldt. Ambitie is jaarlijks een duizendtal cursisten in het Training Lab Kunststoffen op de voormalige mijnsite te verwelkomen.
In de Etienne Sabbelaan te Kortrijk is POM West-Vlaanderen, naast de bestaande vestiging van VKC, met EFRO-steun inmiddels van start gegaan met de bouw van een nieuwe opleidingshal voor de kunststoffensector. Oplevering in gepland voor september 2019. Bedoeling is er voor de regionale kunststoffen-cluster een vergelijkbare opleidingsaccommodatie als in Genk te ontwikkelen. Met partner-machinebouwers werden alvast verkennende gesprekken met het oog op ondersteuning aangeknoopt.
PLASTIQ VZW
ESSENSCIA VLAANDEREN
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.