Digitale transformatie ondernemingen lijdt onder gebrek aan visie

Ondernemingen behandelen digitale transformatie te vaak als een gefragmenteerd project en houden zelden rekening met HR en well-being. Dat blijkt uit cijfers van Attentia’s digimatuurtest. Een totaalaanpak waarin de medewerkers centraal staan, heeft nochtans de grootste kans op succes, zo luidt het.

Meer dan 63% van de ondernemingen heeft geen duidelijke visie op digitalisering en de rol van HR en well-being bij het digitaliseringsproces. Slechts 14% van de bevraagden geeft aan dat er binnen zijn of haar organisatie al een afgewerkte visie bestaat.

Resultaat is een gefragmenteerde digitale transformatie. Slechts 12% geeft aan dat de onderneming een volledige digitalisatie ondergaat. Dat brengt problemen met zich: door aan de slag te gaan zonder totaalvisie en de medewerkers niet centraal te stellen in het transformatieproces, daalt de slaagkans van het project. In dat opzicht is het niet verwonderlijk dat 23% van de respondenten aangeeft dat de medewerkers binnen de organisatie digitalisering en automatisering voornamelijk als een last of zelfs als een dreiging zien. Sterker nog: 29% heeft geen idee van de mening van de mensen op de werkvloer van de transformatie.

Voorts valt op dat IT enerzijds en HR & well-being anderzijds nog een stuk dichter naar elkaar moeten toegroeien. In een ideale wereld begrijpen ze elkaar en wordt digitale transformatie als één project aangepakt waarbinnen HR & well-being samen met andere processen en workloads wordt geïntegreerd.