Virtueel boren in Vlaamse ondergrond voortaan mogelijk via nieuwe app

Elke Vlaming kan voortaan met de nieuwe app “Virtuele Boring” op de smartphone zien wat er in de ondergrond zit, tot op vijf kilometer diepte. De nieuwe tool is ontwikkeld door Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV). Om de ondergrond zichtbaar te maken, liet DOV drie bodemprofielen uitgraven die educatief uitgewerkt zijn en kunnen uitgeleend worden.

De app “Virtuele Boring” toont met één klik de lagenopbouw van de Vlaamse ondergrond. De oudste gemodelleerde laag is 400 miljoen jaar oud. Ook de hydrogeologische opbouw, die aangeeft waar de watervoerende lagen in de ondergrond zitten, is opgenomen. Heel wat professionele toepassingen waarvoor er geboord wordt in de Vlaamse ondergrond, zoals onderzoek naar delfstoffen, gebruik van ondergrondse ruimte, stabiliteitsonderzoek, diepe geothermie en waterwinningen, zullen baat hebben met de app “Virtuele Boring”. Voor boorfirma’s vormt de nieuwe app een praktische aanvulling bij de voorbereiding van pompproeven, boringen, sonderingen, metingen en laboproeven.

Om de verborgen wereld onder onze voeten bovengronds zichtbaar te maken liet het Departement Omgeving drie verschillende bodemprofielen maken. In de nabije omgeving van de Vlaamse Kennis- en Vormingscentra voor Natuur en Milieu De Vroente (Kalmthout), De Helix (Geraardsbergen) en het bezoekerscentrum Duinpanne ( De Panne) werd telkens een bodemprofiel via speciale technieken uitgegraven en gefixeerd.

Meer sectornieuws

Agenda