Ultimaker maakt eerste resultaten bekend van open materiaalalliantie

3D-printer fabrikant Ultimaker B.V. (Geldermalsen) heeft de eerste resultaten van de open materiaalalliantie voor de verdere ontwikkeling van professioneel desktop 3D-printen bekend gemaakt. Deze alliantie werd opgestart om te voldoen aan de groeiende vraag van professionele eindgebruikers, die de hoogwaardige technische materialen van de verschillende materiaalbedrijven ook willen gebruiken op de Ultimaker 3D-printers.

Hierbij een overzicht van nieuwe materiaalprofielen in Ultimaker Cura 3.6

  • BASF: PP GF30 is geschikt voor onderdelen die gebruikt worden in omgevingen waar chemische bestendigheid vereist is, zoals leidingen of automotive-toepassingen onder de motorkap. PET CF is een eenvoudig te verwerken materiaal, versterkt door koolstofvezel. Het is geschikt voor lichte, sterke en stijve onderdelen die stootvastheid vereisen, zoals drones.
  • Clariant: Vlamvertragend PA6/66 met Exolit® en vlamvertragend PA6/66 met 20 procent glasvezels met Exolit® zijn geschikt voor de productie van onderdelen zoals schakelapparatuur, behuizingen voor elektrische componenten, elektronica en auto-onderdelen die vlamvertragende en goede mechanische eigenschappen vereisen. PET-G is een taai, chemisch bestendig polyester met een verbeterde hittebestendigheid dat effectief print.
  • DSM: Novamid® ID1030 CF1030 CF10, PA6/66 versterkt met koolstofvezels, creëert sterkere, hardere en stijvere geprinte onderdelen, vergelijkbaar met de eenvoud en print-snelheid van niet-versterkte kunststoffen. Arnitel® ID2060 HT, een hoogwaardige TPC dat langdurig hittebestendig is en chemische weerstand kan bieden. Arnitel® ID2045 is een zeer flexibele TPC en geschikt voor vele toepassingen.
  • DuPont: Zytel® 3D1000FL is een niet versterkte polyamide die nauwelijks krimpt. Hytrel® 3D41000FL is een polyester-elastomeer met shore D60-hardheid in zowel de x-, y- en z-richting. Beide materialen zijn geschikt voor industriële toepassingen en auto- en consumentenproducten.
  • Owens Corning: Polypropyleen versterkt met glasvezel (XSTRAND™ GF-30 PP) en polyamide 6 (XSTRAND™ GF-30 PA6) zijn geschikt voor toepassingen die krachtige en duurzame onderdelen vereisen en moeten werken onder zware omstandigheden en extreme temperaturen, zowel binnen als buiten.

De materiaalalliantie is een groot succes. Sinds de opstart, in het voorjaar, hebben meer dan zestig bedrijven interesse getoond om nieuwe en bestaande materialen geschikt te maken voor Ultimaker 3D-printers.