Digitale transformatie breekt komende twaalf maanden door

Innoverende bedrijven zullen vruchten van lange termijnproject plukken

In 2019 zal de digitale transformatie eindelijk werkelijkheid worden. Innoverende bedrijven zullen, dankzij hun disruptief model, de vruchten van hun lange termijnprojecten gaan plukken. Dat blijkt althans uit het “Tech Trends 2019”-rapport van Dimension Data dat een overzicht biedt van de fundamentele trends die volgend jaar het bedrijfstechnologische landschap vorm zullen geven op het vlak van klantenervaring, cyber-veiligheid, digitale bedrijven, digitale infrastructuur, de digitale werkplaats en de technologische toekomst en diensten.

Transformatieprojecten worden vaak aangehaald, maar zelden verwezenlijkt. Nu baanbrekende technologieën als AI, zelflerende machines en procesautomatisering via robotica stilaan volgroeid zijn, komen die projecten eindelijk tot leven. In 2019 zullen we de meest innoverende bedrijven een digitale transformatie zien ondergaan met grote impact, zo luidt het. En de volgende drie jaar zouden er zo nog veel meer volgen.

Digitale transformaties zullen een vast onderdeel worden van de kernprocessen en -technologieën die we gebruiken en uiteindelijk volledig ingeburgerd raken. In 2019 zullen de koplopers hun achtervolgers afschudden en zullen er in verschillende sectoren belangrijke machtswissels plaats vinden.

Vijf grote trends

De technologie-experts van Dimension Data lijsten in de white paper “Tech Trends 2019” vijf grote trends op die volgend jaar vorm zullen geven aan het bedrijfstechnologische landschap:

  • Procesautomatisering via robotica zal de klantenervaring hervormen.

De exponentiële groei van procesautomatisering door middel van robotica - zoals zelflerende machines, AI en heuristische neurale netwerken - zal bedrijven in staat stellen om scenario’s te combineren, hun inzichten te vergroten en real-time voorspellende beslissingen te maken over de behoeften en het gedrag van hun klanten.

  • Organisaties richten zich voor hun cyber-veiligheid op cloud-gebaseerde platformen.

Na verschillende datalekken in 2018 zullen cloud-gebaseerde beveiligingsdiensten in 2019 aan populariteit winnen. Beveiligingssystemen in de cloud werken met open API’s, waardoor beveiligings-teams snel en relatief eenvoudig nieuwe technologieën op het platform kunnen implementeren. Dat zorgt ervoor dat klanten up-to-date blijven in een omgeving waar nieuwe bedreigingen steeds sneller de kop opsteken.

  • Infrastructuur wordt volledig programmeerbaar.

Bedrijven zullen gebruik maken van verschillende cloud-platformen en steeds vaker een beroep doen op Software-as-a-Service (SaaS). Dankzij volledige programmeerbaarheid kunnen organisaties zich snel aanpassen aan het evoluerende bedrijfslandschap en efficiënter gebruik maken van hun applicaties en data.

  • Applicaties worden slimmer en persoonlijker.

Het komende jaar zullen applicaties input van gebruikers verzamelen en hun eigen functionaliteit aanpassen voor een verbeterde gebruikerservaring. Artificiële intelligentie en zelflerende machines zullen werknemers in staat stellen om productiever te werken.

  • De waarde van data staat centraal.

De komende periode zal de focus verschuiven naar de échte waarde van data. Zo ontstaat er een hernieuwde interesse in de implementering van telemetrie en dataverzameling en -verrijking. Gegevens vormen de kern van de digitale transformatie en worden een bron van nieuwe inkomstenstromen die verder gaan dan traditionele inkomstenbronnen. De behoefte aan “rich data” zal leiden tot IT-investeringen en een verandering van de informatie-architectuur meebrengen.