Waterintoxicatie, bestaat het?

In onze huidige maatschappij wordt er heel wat aandacht besteed aan het “voldoende water drinken” thuis en op kantoor. Zes tot acht glazen water per dag lijkt goed voor onze gezondheid. Onze concentratie en werkprestatie gaan er op voorruit. Bovendien voelen we ons door de dag vele energieker. Maar wat gebeurt er als we te véél water drinken?

De voordelen van water drinken worden dagelijks naar ons hoofd “geslingerd”. Verminderde kans op gezondheidsproblemen, een strakkere huid, minder vaak last van hoofdpijn of andere kwaaltjes, goed voor je dieet, enzovoort. Het is dus niet onbedenkelijk dat heel wat Belgen de deur uitgaan met een flesje(s) water op zak.

Maar wat is nu eigenlijk de keerzijde van deze medaille? Heel wat water experten stellen onze dagelijkse waterconsumptie in vraag. Meer dan twee liter water per dag drinken zou meer zijn dan ons lichaam nodig heeft en bijgevolg heel wat nadelige gevolgen met zich brengen.

Zo bestaan er zelfs aquaholics. Dit zijn mensen die in de ban zijn én volledig overtuigd zijn van de voordelen van water. Nadelig is dat ze “verslaafd” geraken aan deze belangrijke voedingsstof. Voor aquaholics is een volledig gedetoxed lichaam en stralende strakke huid van zodanig belang dat de gevolgen vaak levensbedreigend zijn.

Nood aan “wateruitlaatklep” …

Door te veel water te drinken gaat je lichaam op korte termijn een “wateruitlaatklep” nodig hebben. Eén van de negatieve gevolgen is dat men overvloedig begint te zweten. Veel mensen linken zweten aan het te warm hebben of zich in een te warme omgeving bevinden en drinken daarom heel wat extra water. Op die manier belanden zij in een vicieuze cirkel.

… en slapeloosheid

Verder leidt overvloedig water drinken tot slapeloosheid. Wanneer we slapen, produceren onze hersenen een hormoon dat er voor zorgt dat onze nierfunctie vertraagt. Op die manier moeten we ’s nachts minder vaak naar het toilet dan overdag. Wanneer je voor het slapen gaan echter veel vocht inneemt, zal het effect van dit hormoon teniet gaan en vat je bovendien ook moeilijker slaap.

Niet overdrijven

Voldoende water drinken blijft van groot belang, we moeten gewoon niet overdrijven. De hoeveelheid water die je overdag best drinkt, hangt af van je lengte en gewicht, het klimaat en de omstandigheden of planning van je dag. Hoe actiever de dagplanning, hoe meer vocht je als persoon nodig hebt. Bovendien dien je meer water te drinken in een warm klimaat.

De gemakkelijkste waterindicator blijft als volgt: trop is te veel maar als je dorst hebt, moet je drinken!

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Sip-Well N.V. (Londerzeel))

Meer info: 052/890.884 of www.sip-well.com.