Stroomvoorspeller voor zonne- en windenergie

Het Vlaams Energieagentschap en 3E hebben met de “Stroomvoorspeller” een Europese primeur ontwikkeld. Op www.stroomvoorspeller.be kan iedereen in real-time zien hoeveel energie onze zonnepanelen en windmolens op land produceren en hoeveel ze morgen zullen opbrengen.

Hoeveel groene stroom kunnen we van onze zonnepanelen en windmolens verwachten met dit weer? Voor hoeveel gezinnen volstaat dat en hoeveel CO2-uitstoot vermijden we? Wordt vandaag een topdag?

De “Stroomvoorspeller” weet het antwoord op al die vragen door de gegevens van zonnepanelen en onshore windmolens te koppelen aan de weersinformatie. Zo schat hij in hoeveel stroom de zon en wind kunnen produceren. De opbrengst wordt per uur en per dag weergegeven, zowel voor Vlaanderen en de provincies als voor elke gemeente. Met de “Stroomvoorspeller” wil de Vlaamse overheid niet alleen sensibiliseren, maar ook activeren. De voorspellingen kunnen elektriciteitsverbruikers stimuleren om op de meest productieve uren van de dag hun machines aan te zetten of elektrische voertuigen op te laden.

Het aandeel zonne- en windenergie wordt steeds belangrijker in onze elektriciteitsproductie. Omdat er elke maand zonnepanelen en windmolens bijkomen is de “Stroomvoorspeller” een graadmeter voor de energietransitie in Vlaanderen. Normaal duurt het minstens een half jaar vooraleer alle cijfers over groene energie verzameld en verwerkt worden. Dankzij de “Stroomvoorspeller” kan er nu korter op de bal worden gespeeld. Uit de eerste data blijkt dat zonnepanelen en windturbines dit jaar al voor meer dan 9% van de totale elektriciteitsbehoefte van Vlaanderen hebben gezorgd. Dat is meer dan in 2017 toen 7,5% van de elektriciteit die Vlaanderen nodig heeft door zonnepanelen en windmolens werd geproduceerd.