VIL deelt award en sterren uit aan nieuwe “Lean & Green”-bedrijven

Het VIL heeft drie “Lean and Green Stars” en één “Lean and Green award” uitgereikt. Het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland (IVBO) nam de “Lean & Green award” in ontvangst. De “Lean & Green Stars” waren bestemd voor fruit- en groentenimporteur Special Fruit N.V. (Hoogstraten), netwerkbeheerder Eandis (Fluvius) en de logistieke dienstverlener Snel Logistics Solutions N.V. (Deinze).

Sinds 2012 ondersteunt VIL binnen het project “Lean & Green” bedrijven die de energie-efficiënte van hun transport- en logistieke activiteiten willen verbeteren en hun CO2-uitstoot met minstens 20% willen verminderen binnen een periode van vijf jaar.

81 bedrijven in Vlaanderen mochten al een “Lean & Green award” in ontvangst nemen op basis van een positieve evaluatie van hun plan van aanpak door de VUB-dienst MOBI. Sinds 2015 werden ook twintig bedrijven, die eerder al een award kregen en intussen 20% van hun CO2-doelstelling hebben gerealiseerd, beloond met de “Lean & Green Star”.

De uitreiking van de nieuwe prijzen gebeurde tijdens het event “Duurzaamheid is de toekomst” waar er ook werd stilgestaan bij het ambitieuze VIL-project “Logistics Sustainability Index” (LSI). Sinds december 2017 werkt VIL samen met dertien bedrijven aan een model om de logistieke activiteiten van een bedrijf een score te geven op vlak van duurzaamheid. LSI moet een hulpmiddel worden voor bedrijven om meer inzicht te krijgen wat betreft hun inspanningen op vlak van duurzaamheid. VIL wil met het model de sector aanzetten tot een reëel duurzaamheidsbeleid.