Kwart Belgische werknemers drinkt te veel

EĆ©n werknemer op vier drinkt te veel. Dat blijkt uit een recente bevraging van HR-specialist Securex. 22% van de Belgische werknemers zegt meer dan twee tot drie glazen alcohol per dag te drinken. In 2015 was dit nog maar 14%. Maar liefst 24% drinkt tien of meer glazen per week en overschrijdt daarmee de nieuwe wetenschappelijk onderbouwde richtlijn van VAD, het Vlaamse expertisecentrum Alcohol en andere Drugs. Gestresseerde werknemers drinken meer: een glaasje wijn of porto kan de stress verlagen, maar dat werkt alleen op korte termijn. Een gevaarlijke trend, luidt het bij Securex.

Van 2010 tot 2013 steeg het dagelijks alcoholgebruik elk jaar lichtjes, maar daalde weer in 2015. Het jaar 2017 vormt echter een duidelijke trendbreuk: het aantal werknemers dat dagelijks meer dan twee of drie glazen alcohol per dag dronk steeg van 13,82% in 2015 naar 22,16% in 2017.

Meer dan dubbel zoveel mannen als vrouwen geven aan overmatig te drinken (32% versus 13%). In Brussel drinkt bijna 1 op 3 te veel (31%), beduidend meer dan in het Vlaamse (22%) of Waalse (23%) gewest. Wie leiding geeft, drinkt ook vaker te veel dan wie geen leidinggevende functie heeft (30% versus 21%). Vijftigplussers drinken minder: daar drinkt slechts 14% dagelijks te veel (versus 25% jonger dan 50). Alleenstaande werknemers met jonge kinderen zijn een risicogroep: van hen drinkt maar liefst 39% wekelijks te veel (versus 23%).

De mobiliteitsproblematiek weegt sterk door: wie zijn woon/werk-traject belastend vindt, loopt een dubbel zo hoog risico op overmatig alcoholgebruik dan wie geen hinder van files of openbaar vervoer ondervindt (35% versus 17%). Dat werkt ook in omgekeerde richting: wie overmatig drinkt zal zijn woon/werk-traject sneller als belastend ervaren.

Gestresseerde werknemers geven vaker aan die wekelijkse grens van tien glazen te overschrijden (29% versus 18%). Werknemers die met het idee spelen om op korte termijn van werkgever te veranderen, drinken bijna dubbel zo vaak te veel (37%) als werknemers die bij hun huidige werkgever willen blijven (20%).

Enkele tips

- Maak het onderwerp echt bespreekbaar.

Het gebruik van alcohol is sociaal aanvaard en maakt volop deel uit van onze samenleving. Een collega die regelmatig net iets te veel drinkt? We doen er wat lacherig over of zien het door de vingers. Tot we met de nadelige gevolgen worden geconfronteerd.

Sensibiliseer dus uw medewerkers omtrent de risico’s van alcohol voor de eigen gezondheid en voor de veiligheid op de werkplaats. Wees ook alert voor gebruik in uw organisatie door klanten of leveranciers.

- Trek grenzen.

Zonder klare afspraken, geen beleid. Zorg voor ondubbelzinnige regels die iedereen een houvast bieden. Bepaal wie er moet toezien op de naleving. En wees altijd consequent. Dat is de beste manier om acute en chronische alcoholproblemen te voorkomen.

- Detecteer tijdig signalen.

Probleemdrinkers weten hoe ze onder de radar moeten blijven. Soms nemen collega’s hen zelfs in bescherming. Ondertussen dalen de prestaties en verziekt de sfeer.

Zorg ervoor dat u de signalen van alcoholmisbruik tijdig herkent. Gebruik een aantal praktische handvatten om problemen met uw personeel constructief bespreekbaar te maken.

- Bied hulp.

Zorg voor een gepaste doorverwijzing en ondersteuning voor medewerkers die met deze problematiek kampen.

- Hou de inspanning vol.

Slechte gewoontes zijn vaak sterker dan goede voornemens. Zeker als er alcohol in het spel is … Laat uw alcoholbeleid niet naar de achtergrond verdwijnen. Zet het minstens elk jaar opnieuw op de agenda.