Helft zelfstandigen werft eerste werknemer binnen eerste zeven jaar aan

De helft van de zelfstandigen werft een eerste werknemer aan binnen de eerste zeven jaar van zijn activiteit. Zo’n kwart zet de stap na tien jaar. Een kleine 20% gaat zelfs pas na twintig jaar voor de eerste werknemer en slechts 8% neemt meteen al in het eerste jaar iemand in dienst. De stap van zelfstandige naar werkgever wordt het vaakst gezet rond de leeftijd van 40 jaar.

Onderzoek door HR-dienstverlener Acerta bij 280.000 zelfstandigen op basis van contracten van onbepaalde duur bij 32.000 werkgevers tonen aan dat er verschillende redenen zijn waarom zelfstandigen een eerste werknemer aanwerven.

Sectoren zoals de bouw, de handel, of de horeca werven snel medewerkers aan om hun omzet te laten groeien. Bij zelfstandigen die lang wachten om personeel aan te werven komt de omslag vaak op het moment dat ze aan afbouwen beginnen te denken.

De administratie en de kosten zijn de twee belangrijkste struikelblokken voor zelfstandigen om een eerste werknemer in dienst te nemen. Al jaren werkt de overheid aan een gunstig klimaat voor ondernemers om de stap van de zelfstandigheid naar het werkgeverschap te zetten. Zo is er tot 31 december 2020 een volledige vrijstelling van de patronale basisbijdrage voor een eerste aanwerving en tot 20% korting op de bedrijfsvoorheffing.  Deze maatregelen werden nog versterkt door de taks shift. Een beperkt aantal andere sociale bijdragen blijven wel nog verschuldigd.