Aandeel elektrische wagens groeit plots snel in Vlaanderen

Vlaanderen telt vandaag meer dan 33.000 elektrische wagens en een heel groot aantal motorfietsen en bromfietsen B. De laatste vier maanden van het voorbije jaar tekende zich een opvallend sterke groei af voor het marktaandeel van zuiver elektrische wagens. De Vlaamse overheid wil nog meer informeren en sensibiliseren en lanceert daarom de campagne “Van Euh naar Aha”. Tot eind 2019 kent de Vlaamse overheid ook nog altijd een premie toe bij de aankoop van elektrische wagens, motorfietsen en bromfietsen B.

Elektrische mobiliteit wint terrein in ons land. Waar het marktaandeel “zuiver elektrische wagens” van januari 2017 tot augustus 2018 gemiddeld rond 0,6% schommelde, tekent er zich sinds september 2018 een forse groei af met 1,94% marktaandeel voor december 2018. Een hele stap vooruit, al is er nog een kloof te dichten met de beoogde doelstelling van 7,5% volledig elektrische wagens tegen 2020.

Het marktaandeel milieuvriendelijke wagens - met ook de plug-in hybride elektrische wagens en die op aardgas en waterstof - stemt vandaag overeen met 4%. In totaal telt Vlaanderen 42.954 groene wagens, waarvan 7.934 volledig elektrisch, 9.644 of aardgas en 25.376 plug-in hybrides.

De campagne “Van Euh naar Aha”, die het departement Omgeving onlangs lanceerde, moet helpen om het voertuigenpark verder te vergroenen.