Getest door dVO : Volkswagen Caddy Maxi 2.0 TDI 102 pk

Fleet-Flits koos voor de diesel instapversie met 102 pk van de Caddy met lange wielbasis en voelde die uitvoering aan de tand op het veeleisende bestelwagentestparcours.
Achtergrond
De Caddy staat al een hele tijd in de catalogi van Volkswagen. De eerste versie werd al in 1978 voorgesteld en was een pick-up op basis van het toenmalige succesproduct uit Wolfsburg, de Volkswagen Golf. Het werd meteen een langjarig model, want de Caddy van de eerste generatie, met typenaam 14D, bleef maar liefst tot in 2007 in productie. De tweede generatie was op dat moment ook al een tijdje in de prijslijsten van Volkswagen opgedoken. Het ging om een gesloten kleine bestelwagen. Een segment dat in die tijd genoegzaam als “de personenwagen met rugzakje” bekend stond, omdat het om een twee-volumemodel ging.
De Volkswagen Caddy van de tweede generatie was rechtstreeks afgeleid van de Seat Inca en onderscheidde zich van deze Spanjaard uit dezelfde familie door een aangepaste grille. De tweede generatie was echter niet zo een lang leven beschoren als de Caddy van de eerste generatie, want hij werd geproduceerd van 1995 tot 2003. Opvallend was trouwens dat in diezelfde periode (1996 tot 2000) ook de Skoda Pick-up als Volkswagen Caddy werd aangeboden en er tussen 1996 en 2000 wereldwijd dus drie verschillende types van Caddy verkocht werden. De derde generatie, die eigenlijk nog altijd model staat voor de door ons geteste bestelwagen, zag in 2004 het levenslicht. Deze één-volume bestelwagen, die gebaseerd was op de Volkswagen Touran, werd in 2015 afgelost door de huidige vierde generatie, maar dit model was in feite een uitvoerige facelift van zijn voorganger.
De Caddy mag trouwens best een internationaal model genoemd worden, want de eerste generatie liep aanvankelijk enkel in de Volkswagen-fabriek in Westmoreland in de Amerikaanse staat Pennsylvania van de band. Toen het model ook in Europa werd geïntroduceerd, werd een tweede productielijn opgezet in Sarajevo. Die werd echter achteraf door de oorlog in Bosnië weer gesloten. Tegelijk werd deze generatie ook nog in Zuid-Afrika gebouwd. De Seat-kloon van de Caddy werd in de Spaanse Seat-fabriek in Martorell geassembleerd, terwijl de Skoda Pick-up uitvoering in het Tsjechische Kvasiny werd gebouwd. De oer-Duitse derde en vierde generatie van de Caddy, ten slotte, kwamen en komen uit de Volkswagen-fabriek in het Poolse Poznan.
Nu we het toch over de vierde generatie hebben, moeten we meteen onderstrepen dat de Caddy op technisch vlak niet echt de jaren voelt. De basisversie mag dan al uit 2004 dateren, toch valt hij technisch nergens door de mand. Het enige wat je hem op dat vlak zou kunnen aanwrijven, is zijn niet echt moderne uiterlijk. Hij oogt inderdaad wat minder sexy dan een aantal van zijn concurrenten. Toch wist Volkswagen de snoet van de Caddy bij de laatste facelift smaakvol te verfijnen, zodat hij beter in lijn komt met de rest van het gamma uit Wolfsburg en waardoor hij iets meer hedendaags oogt.
Rijgedrag
De 102 pk sterke uitvoering van de 2.0 TDI zit de Caddy als gegoten. Het maximaal koppel van 250 Nm zorgt immers voor de nodige vaardigheid. In combinatie met de DSG-versnellingsbak heeft deze krachtbron op ieder moment vermogen en trekkracht genoeg in huis. Volkswagen schakelde sinds de facelift in 2015 trouwens figuurlijk een versnelling terug bij zijn DSG, want de Caddy krijgt sindsdien de zestrapsvariant van de transmissie met dubbele koppeling mee en die zorgt voor een veel rustiger schakelverloop dan de zeventrapsuitvoering vroeger. Iets wat je trouwens ook aan de pomp merkt, waar hij wat minder brandstof per afgelegde kilometer nodig blijkt te hebben. De Caddy is ook leverbaar met een handgeschakelde vijf- (voor de 102 pk motor) of zesversnellingsbak (150 pk). De vierwielaangedreven 4Motion-variant is op zijn beurt leverbaar met de 122 pk of 150 pk motor. In het eerste geval wordt deze 4x4 gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak, terwijl de krachtigste van de twee integraal aangedreven uitvoeringen het vermogen via een DSG6 naar de vier wielen leidt.
De wegligging van de langere Caddy zit best snor. Hij geeft de bestuurder voldoende vertrouwen om vaardig door tragere en snellere bochten te sturen. Zelfs wanneer die bochten niet helemaal biljartvlak uitgetekend zijn. Anders is het gesteld met de manier waarop hij in lege toestand omgaat met verkeersremmers. Die laten zich in die toestand vooral voelen in je rug. In beladen toestand hoor je echter geen kwaad woord van ons over deze Caddy Maxi. Hij mag zich dan ook met reden op de borst slaan en zichzelf een bestelwagen noemen die ideaal is voor het zwaardere werk.
Veiligheid
Volkswagen voorziet zijn Caddy van tal van veiligheids- en rij-assistentiesystemen. Standaard krijgt hij een noodremhulpsysteem, vertrekhulp op hellingen, zij-airbags en een snelheidsregelaar mee. De veiligheidsuitrusting kan tegen meerprijs nog verder uitgebreid worden met Front Assist met noodremfunctie. Dit systeem zorgt ervoor dat de Caddy automatisch afremt wanneer de bestuurder bij een snelheid lager dan 30 km/u een hindernis niet opmerkt. Zo kan een aanrijding vermeden worden of kunnen toch minstens de gevolgen ervan beperkt worden.
Daarnaast kan de Caddy eveneens worden toegerust met een anti-multicrash remfunctie. Dit systeem speelt in op het feit dat ongeveer 22% van alle ongevallen met gewonden aanrijdingen met meer dan één obstakel zijn. De technologie achter dit systeem zorgt ervoor dat de remdruk na een aanrijding automatisch aangehouden wordt, zodat vervolgaanrijdingen maximaal voorkomen worden.
De optielijst met veiligheidsvoorzieningen wordt verder afgerond met mistlampen vooraan (die voor een nog wat hogere meerprijs gekoppeld kunnen worden aan statische bochtenverlichting), bi-xenon koplampen, een verwarmde voorruit, een bandenspanningscontrolesysteem, de “Light Assist”-grootlichtassistent, “Lane Assist”- rijvaksbewaking en “Driver Alert”, dat erop toeziet of de bestuurder niet te vermoeid raakt tijdens het rijden. Het systeem doet dat door afwijkingen in het normale rijdgedrag te detecteren. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan de Caddy ook nog toerusten met een Park Assist met Parkpilot voor- en achteraan en dat systeem nog verder opsmukken met een achteruitrijcamera.
De laadruimte kan tegen een meerprijs van 113,00 euro uitstekend verlicht worden via twee LED-lampen, die het werken in het donker ongetwijfeld een pak veiliger zullen maken. Het optielijstje is dus eigenlijk best redelijk lang. Enerzijds is zoiets natuurlijk positief omdat je op die manier je bestelwagen heel veilig kan maken, maar anderzijds doet dit de eindprijs van je bestelwagen wel fors oplopen.
Comfort
Volkswagen trakteert zijn Caddy op een verzorgd interieur, dat helemaal uit een personenwagen weggelopen lijkt. En dat doet het eigenlijk ook gewoon, want deze bestelwagen wordt nu eenmaal rechtstreeks afgeleid van de Volkswagen Touran.
De stoelen verdienen een pluim, want ze geven een uitstekende rijhouding en kunnen ook ver genoeg naar achter geschoven worden om ook wat langere bestuurders een goede positie te bieden.
Volkswagen reed zijn testvoertuig voor met een halve gesloten cabine. Concreet betekent dit dat achter de bestuurder een gesloten wand gemonteerd is, die in het midden overgaat in een open traliestructuur. Dat volstaat om te voorkomen dat de lading vanuit de laadruimte in de nek van de bijrijder terechtkomt, maar belet niet dat de inzittenden een ontzettende herrie over zich heen krijgen omdat niet alleen de rijgeluiden ongehinderd in de cabine kunnen dringen, maar de laadruimte ook nog eens dienst kan doen als een eerste klasse-klankkast. We begrijpen eerlijk gezegd niet dat constructeurs (en Volkswagen staat hierin heus niet alleen) dit soort bestelwagens anno 2019 nog op de markt durven te brengen, omdat gehoorschade nooit ver om de hoek loert. En toch heeft Volkswagen zijn reden om met deze half/half-oplossing te werken. Een reden die zelfs een naam heeft, namelijk het Flex Plus-pakket, dat de Caddy toelaat zijn laadlengte en laadvolume op te krikken.
Functionaliteit
Zoals dat past voor een bestelwagen is de Caddy Maxi voorzien van heel wat nuttige aflegmogelijkheden, al hadden we wel graag een plekje gezien waar een grotere map opgeborgen kan worden. Dat lijkt ons alleen te kunnen in het grote vak boven de voorruit, maar dan komt toch iedere keer de bedenking op: “Wat als die daar bij een wat stevige acceleratie gewoon uit dondert?” De passagiersstoel kan tegen meerprijs van een opbergruimte of een schuiflade onder de zetels voorzien worden. Dankzij het Flex Plus-pakket kan het open gedeelte van de tussenwand opengedraaid worden richting de cabine en wordt ook de bijrijdersstoel platgelegd, zodat de nuttige laadlengte van 2.249 mm aangroeit tot 3.070 mm.
De laadruimte zelf is gemakkelijk toegankelijk via twee asymmetrische achterdeuren of via een brede schuifdeur langs passagierskant. De laadvloer van ons testvoertuig was netjes afgewerkt met een houten laadvloer. De Caddy Maxi heeft een laadvolume van 4,2 m³ en dankzij het Flex Plus-pakket kan dit opgetrokken worden tot 4,7 m³. Ter vergelijking: de gewone Caddy moet het stellen met 3,2 (3,7) m³.
TCO
De Caddy Maxi met DSG toonde zich tijdens onze testrit met een gemiddeld verbruik van 5,48 liter per 100 kilometer best zuinig. Op het autosnelweggedeelte van de test dook hij zelfs met 4,75 l/100 km fors onder de 5 liter. De Caddy Maxi 2.0 TDI met 102 pk en DSG-versnellingsbak is verkrijgbaar vanaf 20.350 euro excl. BTW. Hij heeft in die uitvoering een CO2-uitstoot van 131 g/km. De handgeschakelde versie tikt iets lager af, zowel qua prijs (18.290 euro) als qua CO2-uitstoot (127 g/km).
Caddy op aardgas
Volkswagen speelt ook bij de Caddy in op de vraag naar voertuigen met alternatieve aandrijvingen. De Caddy TGI rijdt immers op CNG en zou theoretisch volstaan met 4,0 kg samengedrukt aardgas om 100 km rond te kunnen maken. Dat levert een CO2-uitstoot van slechts 109 g/km op, wat voor een bestelwagen een bijzonder goed resultaat is. De Caddy 1.4 TGI is voorzien van een viercilinder in lijn motor met een vermogen van 110 pk, die een maximaal koppel van 200 Nm tentoon spreidt. Voor het eerst wordt de aardgas-Caddy ook aangeboden met de DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling.
De Caddy TGI bewaart zijn aardgas in vier robuuste CNG-tanks, die hem een totale aardgascapaciteit van 26 kg geven. De Caddy Maxi TGI krijgt er nog een extra vijfde tank mee, die diens capaciteit op 37 kg brengt. Gemeten naar een verbruik van 4 kg/100 km brengt dit de theoretische autonomie van de Caddy TGI op 650 km. De TGI-modellen hebben trouwens ook nog een reserve benzinetank van 13 liter aan boord.
Fleet-Flits conclusie
De Volkswagen Caddy Maxi is een bestelwagen uit het kleinste segment van de bestelwagenmarkt, maar dan wel eentje die dicht aanleunt bij de middenklassebestellers en die ook gewoon gemaakt is voor het zware werk. Hij is immers robuust, ruim en beschikt ook nog eens over heel wat laadlengte. Zeker in combinatie met het Flex Plus-pakket. De lange versie van de Caddy spreidt trouwens ook de beste wegliggingskwaliteiten tentoon wanneer hij lekker vol geladen is. Met een lichte vracht of zonder lading durft hij namelijk best wat springerig worden op verkeersdrempels. Voor het overige valt weinig aan te merken op de rijkwaliteiten van deze besteller uit Wolfsburg, want hij laat zich fijn sturen en kan terugvallen op een prima 2.0 TDI krachtbron, die ruim voldoende heeft aan zijn 102 pk om vaardig voor de dag te komen.
Over de half open cabine, die nodig is om te kunnen genieten van het Flex Plus-pakket, zijn we dan weer iets minder enthousiast, omdat die voor heel wat lawaai in de cabine zorgt, zodat je bijvoorbeeld op een autosnelweg met betonnen wegdek amper nog handenvrij kan telefoneren. Een ander minpuntje is de nogal omvangrijke optielijst, zoals op het vlak van veiligheidssystemen als qua comfortuitrusting.
Concurrenten voor de Volkswagen Caddy Maxi 2.0 TDI 102 pk
- Fiat Doblo Cargo Maxi 105 MultiJet2
Fiat dient Volkswagen van antwoord met de Doblo Cargo Maxi (5,4 m³ laadvolume), die net als de Caddy trouwens in een versie met aardgas verkrijgbaar is. De Doblo Cargo heeft uitstekende rijkwaliteiten in huis en de onafhankelijke achteras staat borg voor een comfortabele vering. Samen met de puike geluidsisolatie maakt dit van de Doblo één van de meest comfortabele bestelwagens uit zijn klasse. Op motorisch vlak biedt Fiat naast de 120 pk sterke aardgaskrachtbron waarover we het al hadden ook nog vier dieselversies en twee benzinemotoren.
- Peugeot New Partner Long 100 pk
Peugeot vernieuwde vorig jaar zijn gamma compacte bestelwagens. De personenwagenvariant kreeg als Rifter een nieuwe naam mee, maar voor de bestelwagenvariant blijft het merk met de leeuw zweren bij het bekende “Partner”-predicaat. De benaming New Partner zorgt echter wel voor een onderscheid met zijn voorganger. De nieuwkomer is leverbaar met drie dieselmotoren op basis van de 1.6 BlueHDi van de PSA-groep, die 75 of 100 pk in huis hebben. Het ruimer geworden interieur van de New Partner wordt gekenmerkt door het kleine stuurwiel dat typisch is voor de i-Cockpit, waarmee Peugeot zijn modellen tegenwoordig toerust. Dat zorgt voor een uitstekende houding achter het stuur. Een innovatief pluspunt is zonder twijfel de Surround Rear Vision die via een monitor op de plek van de binnenspiegel een beeld geeft van wat een camera achteraan en één op de rechter buitenspiegel “zien”. Veercomfort en goede rijkwaliteiten maken van de nieuwe Partner een fijne gezel, ook als het wegdek wat meer putten en hobbels vertoont, al laat de 100 pk motor zich nogal nadrukkelijk horen. Met een laadvolume van 4,40 m³ zit hij duidelijk in de middenmoot.
- Ford Transit Connect LWB 100 pk
Net als zijn concurrenten is de Ford Transit Connect, die onlangs vernieuwd werd, leverbaar met een korte en lange wielbasis. Op motorisch vlak biedt Ford drie dieselmotoren (1.5 TDCi met 75, 100 en 120 pk) en één benzinekrachtbron (1.0 met 100 pk). Het laadvolume van de LWB-uitvoering bedraagt 4,4 m³. Met een interieur dat dankzij tal van slimme aflegvakken in het teken staat van het professionele gebruik, een indrukwekkende reeks technologieën, die het comfort en de veiligheid ten goede komen, en een motor die zuinigheid hoog in het vaandel voert, scoort de nieuwe Transit Connect heel goed in een rechtstreekse vergelijking met zijn concurrenten. Een sterke positie die nog meer in de verf gezet wordt door de aerodynamische lijnen, die hem een wel heel hoog ‘auto’-gevoel geven. Tot slot is ook de laadruimte een echte sterkhouder. Vooral de praktische inrichting van de laadruimte is helemaal op maat van de professionele gebruiker.
VOLKSWAGEN D'IETEREN FINANCE N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.