Luminus investeert in nieuwe WKK voor duurzamere Gentse stadsverwarming

EDF Luminus N.V. (Brussel) heeft in de Arteveldestad een nieuwe warmekrachtkoppeling ingehuldigd die mee het Gentse stadsverwarmingsnet zal voeden. De nieuwe WKK-eenheid zal ervoor zorgen dat het grootste warmtenet van het land nog een stuk efficiënter en milieuvriendelijker wordt.

Vanparijs Engineers, een dochter van Luminus, startte in 2018 met de bouw van de warmtekrachtkoppeling. De WKK produceert tegelijk 4,4 MW elektriciteit en 5 MW warmte. De elektriciteit wordt op het net gezet en de warmte wordt gebruikt om het Gentse stadsverwarmingsnet, een ondergrond leidingssstelsel van 23 kilometer lang, van warmte te voorzien.

In 2014 investeerde het nutsbedrijf ook al in de modernisering van het warmtenet met de bouw van twee nieuwe WKK-eenheden van elk 2,7 MW.

Samen met de installatie van de nieuwe WKK werd ook een innovatieve warmtepomp geïntegreerd om de energie-efficiëntie nog verder te maximaliseren. Dat is een primeur voor België: warmte die anders verloren zou gaan wordt gerecupereerd voor de stadsverwarming. Het levert voor de nieuwe WKK een extra rendementswinst van 3% op.

Naast de investering in de nieuwe WKK en de warmtepomp heeft Luminus ook een oude opslagtank voor olie omgevormd tot een warmtebatterij van 4,5 miljoen liter warm water aan 95° C, goed voor een capaciteit van 120 MWh warmte. Deze thermische buffer maakt het mogelijk om de warmtevraag los te koppelen van de elektriciteitsvraag.

Meer info: 02/229.19.50 of http://www.edfluminus.be.