Vlaams student-ondernemerschap in de lift

Ondernemende studenten en studenten die ondernemen. Op tien jaar tijd is er enorm veel veranderd in Vlaanderen. Onze jeugd heeft ambitie en goesting in ondernemen en wordt daarin steeds beter begeleid door sterke eco-systemen in hun studentenstad. Tien Vlaamse steden krijgen hiervoor nu extra ondersteuning van Vlaanderen. Het gaat in totaal om 4 miljoen euro.

Drie jaar terug besloot Vlaanderen om het student-ondernemerschap een extra duwtje in de rug te geven door in een aantal studentensteden eco-systemen rond jonge ondernemers te helpen op poten zetten. In deze lokale eco-systemen werken stad, onderwijsinstellingen, lokale bedrijven, organisaties en studentenverenigingen samen, om te zorgen voor een ondernemende omgeving. Ultieme doel is dat studenten ondernemen als iets vanzelfsprekends beschouwen en dat ze omgeven worden door organisaties die hen in hun ondernemingszin stimuleren, informeren, in gang zetten, ondersteunen en doorverbinden naar ondernemerschap.

De aanpak slaat aan bij de studenten en het Vlaamse student-ondernemerschap zit sterk in de lift. Onze jongeren zijn ondernemend en hebben zin om mee hun schouders te zetten onder onze samenleving. Bovendien werden beleidsmatig belangrijke drempels weggewerkt, met bijvoorbeeld het aparte statuut voor de student-ondernemers en de eco-systemen die hen beter ondersteunen. Dat er enorm veel veranderd is, bewijzen ook de cijfers. Waar in 2010 Vlaanderen 163 jongeren telde die tijdens hun studie een eigen zaak startten, hielden in 2018 maar liefst 4.817 studenten hun nieuwe onderneming boven de doopvont.

Vandaar dat Vlaanderen nu 4 miljoen euro vrij maakt ter versterking van de betrokken eco-systemen. Na een nieuwe subsidie-oproep krijgen tien projecten in Brugge, Kortrijk, Gent, Aalst, Leuven, Geel, Antwerpen, Hasselt, Genk en Mechelen steun. Het gaat in totaal om 4 miljoen euro, waarvan ongeveer 2,3 miljoen euro EFRO-middelen en 1,7 miljoen euro uit het Hermesfonds.

Betoelaagde projecten zijn Broeikas (Aalst), SPEK 2.0 (Kortrijk), TAKEOFFANTWERP_ALLIANCE  2 (Antwerpen), De jonge LEON (Leuvense Ondernemers) (Leuven), De BeGenkers 2.0 - voor jongeren met goesting (Genk), TURBO 2.0 (Brugge), Ecosysteem jong ondernemerschap 2800 (Mechelen), Pitch Please: Enterpreneurial Talent (Hasselt), START UP 2240 BIS (Geel) en Gentrepreneur³ (Gent).