Barsan Global Logistics sluit deal met FMCG-wereldspeler

Logistiek dienstverlener zet maximaal in op internationalisering

Barsan Global Logistics B.V.B.A. (Willebroek) is een relatief nieuwe speler op de Belgische markt. De Turkse totaalaanbieder van logistiek is sinds midden 2017 operationeel in België. Toch toont managing director Özgür Arda Erer zich bijzonder ambitieus. Niet alleen het aantal personeelsleden moet naar boven, ook de omzet moet flink de hoogte in. De bedrijfsslogan, “Logistics at the Speed of Thought”, is niet toevallig gekozen. Het moet snel gaan bij Barsan. Zo sloot het logistiek bedrijf een belangrijke deal met een niet nader genoemde FMCG-wereldspeler, daardoor was Barsan genoodzaakt om te verhuizen van Gent naar het Kersdonk Logistics Centre in Willebroek. Ook op internationaal vlak staat er heel wat te gebeuren. Barsan Global Logistics biedt geïntegreerde oplossingen wereldwijd in 33 landen met 73 logistieke centra.

Barsan Global Logistics werd opgericht in 1982 in Istanbul door Kamil Barlin. Aanvankelijk was het bedrijf gespecialiseerd in allerhande douane-afwikkelingen, maar vrij snel groeide Barsan Global Logistics uit tot een totaalaanbieder.

“We zijn een one-stop-shop. Voor ons gaat logistiek veel verder dan goederen van A naar B brengen, een pallet in een loods opslaan of exportdocumenten opmaken. Wij verzorgen het volledige vervoersvraagstuk”, zegt managing director van Barsan Global Logistics Özgür Arda Erer.

Barsan bouwde doorheen de jaren heel wat expertise op in weg-, zee- en luchttransport en kent mede daardoor een sterk internationaal karakter.

“In 1995 zijn we gestart in Duitsland. Daarna is de rest van de wereld gevolgd. Barsan Global Logistics is op vrijwel alle continenten actief: Europa, Noord- en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en ook Azië. Zo hebben we eind 2018 een nieuw hub in Tokio geopend en ook in 2019 gaan we verder uitbreiden. Het doel is om tegen eind dit jaar in 52 landen aanwezig te zijn. We werken vooral voor multinationals en dan helpt het om overal aanwezig te zijn. Heeft een Duitse klant een service nodig in Frankrijk, de Verenigde Staten of China, dan weet hij dat Barsan in elk van die landen aanwezig is. Op efficiëntievlak maakt dat een groot verschil uit”, aldus Erer.

Belgische activiteiten

Wereldwijd telt Barsan Global Logistics 4.000 werknemers. Dankzij die schaalgrootte weet het logistiek bedrijf klanten uit zeer uiteenlopende sectoren te overtuigen om met hen samen te werken.

“Door onze infrastructuur en de flexibiliteit van het personeel kunnen we ons zeer snel aanpassen aan de noden van de klant. In de logistieke sector heeft iedereen de mond vol van flexibiliteit, maar in de praktijk durft dat wel eens tegenvallen. Bij Barsan Global Logistics kiezen we voor een andere aanpak. Bij elk project stellen we steeds dezelfde vragen: wat hebben de klanten nodig, hoe kunnen we hen helpen en welke operaties zijn daarvoor nodig? Of het nu gaat om transport, douaneformaliteiten, value-added service of warehousing, we bieden het allemaal aan”, stelt de managing director.

Wat warehousing betreft beschikt Barsan Global Logistics alleen al in Europa over 300.000 m² aan opslagruimte. In België gaat het om 50.000 m².

“Op onze vorige locatie, in Gent, hadden we een capaciteit van 20.000 m², maar omdat we een lange termijncontract hebben afgesloten met een bekende FMCG-speler waren we verplicht om uit te breiden. De keuze voor Kersdonk Logistics Centre als centrale hub voor onze logistieke activiteiten in de Benelux is niet toevallig. We beschikken hier over een hoogwaardig magazijn en de site is centraal gelegen op de strategische as Antwerpen-Brussel. Er is een snelle verbinding met de N16, de A12 en de E19 en ook de luchthaven is niet ver”, duidt Özgür Arda Erer.

Het contract met de FMCG-speler stelt de Belgische tak van Barsan Global Logistics in staat om op korte termijn grote stappen vooruit te zetten.

Innovatie

Als logistiek dienstverlener zet Barsan Global Logistics maximaal in op innovatie.

“Er is veel concurrentie. Door innovatief te zijn kan je het verschil maken met de rest. Zo zijn we bijzonder fier op ons IT-systeem. We hebben dat zelf ontwikkeld. In alle landen waar we actief zijn hanteren we hetzelfde systeem. Vooral het gebruiksgemak springt in het oog. Daarnaast schakelen we dubbeldek-trailers in. Zo kunnen we optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte. En we besteden ook veel aandacht aan het milieu. Voor sommige klanten is dat belangrijk. In 2018 heeft het hoofdkantoor beslist om 500 nieuwe Mercedes-Benz Actros trucks te bestellen. Deze trucks beschikken immers over de milieuvriendelijke EURO V-technologie”, verklaart Erer.

De managing director ziet de toekomst overigens positief in. “Er zijn geen redenen tot ongerustheid. We staan er op alle vlakken goed voor. Enkel de hoge dieselprijzen kunnen een spelbreker zijn en ook de handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en China houden we nauwlettend in de gaten, want de grootste groei voor Barsan Global Logistics speelt zich vooral af in Azië”.

Meer sectornieuws

Agenda