Hyundai zet nieuwe stap in evolutie naar virtuele cockpit

Hyundai, dat onderzoek naar de toekomst van de auto-cockpit verrichtte, integreerde de nieuwste en toekomstige technologieën in een i30-testwagen. Sinds 2015 doorliep de ontwikkeling van cockpits bij de Zuid-Koreaanse constructeur vier belangrijke fasen.

Een evaluatie van stuurwielen en cockpits van Hyundai en concurrerende merken toonde aan dat er een groot aantal verschillende knoppen worden gebruikt. Hyundai stelde zich tot doel dat aantal te verminderen om een zuivere interface te creëren. Het opteerde ervoor om de kanteltoetsen door twee aanraakvlakken te vervangen en aldus zijn stuurwielen intuïtiever te maken.

In een projectfase in 2016 ging Hyundai een stap verder door alle fysieke knoppen te vervangen door aanraakvlakken.

De ontwikkelingsfase van 2017 tilde die flexibiliteit naar een hoger niveau door de cockpit gemakkelijk personaliseerbaar te maken voor gebruikers. Vervolgens verving de constructeur de aanraakvlakken van het model van 2016 door twee displays.

In 2018 richtte Hyundai zijn aandacht op het verbeteren van het bestaande concept van aanraakschermen met haptische feedback op het stuurwiel. De autobouwer besloot daarvoor het stuurwiel van de i30 te gebruiken. Het stuurwiel is toegerust met twee schermen, die vergroot en ergonomisch verbeterd werden. De knoppen kunnen aan de individuele wensen van de gebruiker worden aangepast. De pictogrammen op het display zijn vrij te configureren, waardoor het eenvoudiger wordt om het systeem te begriijpen.

In de jongste ontwikkelingsfase is het scherm van het instrumentenbord vervangen door een meerlagig scherm (MLD®). Daarmee is het mogelijk om de aandacht op een nieuwe en heel natuurlijke manier te sturen.

In tegenstelling tot conventionele displays, die hun inhoud slechts op één niveau kunnen tonen, bestaat het MLD® uit twee schermen die achter elkaar zijn geplaatst met een tussenruimte van 6 millimeter. De afstand tussen de twee displays maakt visuele 3D-effecten mogelijk: een deel van de graphics wordt op het voorste scherm getoond, een ander deel op het achterste.

Meer info: 03/450.06.65 of http://www.hyundai.be.