Nieuwe brug over Albertkanaal in Zutendaal ingevaren

De werken voor de bouw van een nieuwe, hogere brug over het Albertkanaal in Zutendaal vorderen goed. De stalen boogbrug werd de afgelopen maanden samengesteld op een montageterrein langs het Albertkanaal. Onlangs werd de gemonteerde brug naar haar nieuwe vaste plaats gevaren.

De Vlaamse Waterweg N.V. verhoogt de brug van Zutendaal. Het verhogen van de brug en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van de waterweg. Dit groter project omvat het wegwerken van capaciteitsbeperkende knelpunten op het Albertkanaal.

De nieuwe brug wordt op dezelfde locatie gebouwd als de oude brug. Half oktober vorig jaar werd de oude brug al afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe stalen boogbrug. De staalstructuur voor de nieuwe brug werd voorbereid in een atelier en daarna geassembleerd op een montageterrein langs het Albertkanaal. Eerder deze maand werd de geassembleerde brug ingevaren en verder afgewerkt. De brug werd vanop het montageterrein op een ponton gereden. Vervolgens werd richting nieuwe locatie gevaren alswaar het ponton werd gedraaid en de brug over de tijdelijke landhoofden getild.

Als alles volgens plan verloopt, zal de nieuwe brug in juni 2019 voor het verkeer worden geopend.