Zo maakt u een einde aan tachograaffraude

Het aantal gevallen van fraude met digitale tachografen neemt fors toe. En dat is een groot probleem, want als er met de tachograaf gesjoemeld wordt, valt niet te achterhalen of een chauffeur zich wel aan de wettelijk verplichte rij- en rusttijden houdt - met alle gevaren vandien. Wilt u ook aan de slag met het verminderen van fraude met tachografen? En tegelijkertijd uw planning efficiënter maken en besparen op kosten voor onderhoud en brandstof? Een slimme tachograaf biedt uitkomst.

Als wagenparkbeheerder weet u dat u een tachograaf moet installeren in elk voertuig in uw wagenpark. Met de gegevens die dit apparaat verzamelt, kunt u aantonen dat uw chauffeur zijn rusttijden in acht neemt. Maar waarschijnlijk weet u ook dat het uitlezen van een tachograaf nogal wat tijd in beslag kan nemen. Recent onderzoek bij wagenparkbeheerders over deze taak leverde opvallende uitkomsten op. Zo bleek slechts vijftien procent over de mogelijkheid te beschikken om de “tachodata” van hun voertuigen direct te downloaden.

Nóg verontrustender is dat de meeste wagenparkbeheerders meer tijd kwijt zijn aan het herstellen van verkeerd ingevoerde tachograafdata dan om ze in te zien en ze te downloaden. Zowat 28 procent heeft een uur nodig om fouten te herstellen, bij 35 procent duurt dit een halve dag en 14 procent is hier een hele dag mee bezig. Ongelofelijk, maar waar: 10 procent is tussen de twee en drie dagen zoet met het herstellen van fouten.

Wat is een slimme tachograaf?

Een slimme tachograaf is een tachograaf die gekoppeld is aan uw fleet management software. U installeert een tachograaf tracking-unit met GPS die verbinding maakt met de tachograaf in uw voertuig en relevante gegevens naar uw fleet management-systeem stuurt. Zo heeft u vervolgens - nagenoeg altijd en overal - inzicht in de status van uw chauffeur, het voertuig en de motor. Voertuigen hoeven dus niet langer fysiek aanwezig te zijn om de meest recente tachograafdata uit te lezen. U downloadt heel eenvoudig up-to-date rapportages via Internet.

Bovendien heeft u een compleet near-real time overzicht van de tachostatus van elke chauffeur tot uw beschikking. Gewapend met deze informatie neemt u sneller beslissingen en kunt u nog nauwkeuriger plannen. Eén blik op de resterende rij-uren vertelt u aan wie u nieuwe opdrachten en leveringen veilig kunt toewijzen. Daarnaast is het mogelijk om proactieve meldingen in te stellen die waarschuwen voor naderende en te late pauzes.

Efficiëntie, productiviteit en veiligheid vergroten

De tachograaf tracking-unit verzamelt ook data over bijvoorbeeld de locatie en de snelheid van voertuigen, over de aankomst- en vertrektijden bij een opdracht en meldt hoelang voertuigen stationair staan draaien. Hiermee is het eenvoudig om afwijkingen in tachodata te ontdekken, zoals verkeerd ingevoerde pauzes. En als deze informatie gecombineerd wordt met data over onderhoudsstatus van het voertuig en de rijstijl, zijn in het hele wagenpark efficiëntie, productiviteit en veiligheid te vergroten. 

Een slimme tachograaf creëert één versie van de waarheid. Fraude met een tachograaf behoort daarmee tot het verleden.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Verizon Connect).

Meer info: 0800/70.576 of https://www.verizonconnect.com/be-nl.