IWAS tovert Indisch afval om tot kwaliteitsproducten via upcycling

De Belgisch-Indische joint-venture IWAS spitst zich toe op de aanmaak van kwaliteitsproducten in India door afval tot iets nieuws om te vormen. De start-up, met vestigingen in Destelbergen en Goa, wil elk jaar meer dan 100.000 gebruikte flessen omvormen tot onder meer drinkglazen, kaarsen en kaarsenhouders. Via dit proces van upcycling wil IWAS een positieve impact op het milieu hebben.

Doel van IWAS is om een economisch uitvoerbaar project op te zetten met Belgische en Indiase investeerders dat op termijn volledig vanuit India wordt gerund. Het idee ontstond toen financieel ondernemer Dries Moens in India, via een aantal vrienden en business partners, in contact kwam met twee lokale, creatieve ondernemers: Mikhail Solanki en zijn vriending Rhea uit Goa. Zij hadden een bedrijf, Meso Design LLC, dat glazen maakte uit weggegooide bierflessen en die dan onder de naam "Bôtl" verkocht. Het volume van de "Bôtl"-producten was echter te laag en de prijs te hoog zodat het koppel overwoog om een punt achter de activiteit te zetten.

Dries Moens investeerde samen met lokale partners Maurice Britto en Dale Menezes in het Indische bedrijf. IWAS stelt zich tot doel het proces tot een industriële omgeving om te vormen volgens een doordacht economisch model. Het bedrijf is derhalve op zoek naar partners die met de start-up aan de slag willen gaan. Het benodigde werkkapitaal en de vereiste know-how zijn aanwezig.

Het bedrijf kijkt intussen uit naar andere upcycling-initiatieven die voor industrialisatie in aanmerking komen. Zo meent men uitbreidingsmogelijkheden te zien naar andere producten en naar landen met een vergelijkbare problematiek.

Meer info: 02/808.99.25 of https://www.iwasproducts.com.