SGS opent nieuw laboratorium op Antwerpse Linkeroever

Nieuwe vestiging moet groei OGC-divisie bestendigen

Inspectie-, testing- en certificatiebedrijf SGS Belgium N.V. (Antwerpen) opent binnenkort een nieuw laboratorium op zijn bestaande terreinen in Melsele. Het is de bedoeling om de klanten op Linkeroever, vooral gas- en chemiebedrijven, nog beter en sneller van dienst te zijn. Zo zal de tijd tussen de bemonstering en het doorgeven van de analyseresultaten drastisch verminderen. De tweede hub, naast het hoofdlabo op Rechteroever, zorgt voor verkorte reistijd en biedt een oplossing aan de verkeerproblematiek in Antwerpen. De nieuwe vestiging moet de groei van de Oil, Gas and Chemicals (OGC)-divisie bestendigen. OGC is marktleider in België en tevens een belangrijke divisie binnen SGS.

De geschiedenis van SGS, een afkorting van de oorspronkelijke naam Société Générale de Surveillance, gaat terug tot 1878. Het Zwitserse bedrijf was initieel actief als inspectiedienst voor Europese graanhandelaren. In de jaren ’50 werd het aanbod voor de landbouwsector uitgebreid naar andere sectoren. Intussen is de dienstverlener uitgegroeid tot een wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering, met 2.600 kantoren en 97.000 werknemers. Ook in België is er een landelijke dekking, met in totaal 1.700 medewerkers.

“SGS blinkt uit in drie kerntaken: inspectie, testing en certificatie. Op vlak van inspectie hebben we een uitgebreid aanbod van controle-activiteiten. Verder kijken we na of alle producten in overeenstemming zijn met de wettelijke of contractuele voorwaarden. Wanneer bedrijven de opgelegde kwaliteitsnormen respecteren, krijgen ze een certificaat. Wij staan bekend als global benchmark voor kwaliteit en integriteit”, duidt Wim Van Immerseel, business manager bij OGC Belgium.

Kwaliteits- en veiligheidsborging

De activiteiten van SGS zijn onderverdeeld in diverse afdelingen en sectoren. Op basis daarvan wordt een groot scala van diverse services aangeboden.

“Speelgoed, voeding, mineralen,… Er is geen enkele sector die we niet bedienen. We hebben bijvoorbeeld heel wat expertise opgebouwd in life sciences. Onze testen voor analytisch, bio-analytisch en klinisch onderzoek bieden, samen met onze vaardigheden voor procesbeheer, een breed spectrum aan essentiële diensten. SGS zorgt hierbij voor een snelle, veilige een accurate marktintroductie van geneesmiddelen. Ook binnen de sector Oil, Gas and Chemicals” (OGC) schakelen industriële chemische bedrijven onze diensten in om hun productie te optimaliseren, risico’s te verminderen en mogelijke gezondheidsgevaren te vermijden. Samen met de klanten waarborgen we de kwaliteit en de veiligheid doorheen de volledige chemische keten. Onze klanten hebben toegang tot onafhankelijke expertise in zowel de upstream- als de downstream-sector. Via de “Metering & Instrumentation”-afdeling is SGS een erkende en betrouwbare partner voor de inspectie, audit en kalibratie van land- en scheepstanks. Onze activiteiten zijn trouwens niet alleen havengerelateerd. Als experts op het gebied van Sample Management en Dangerous Goods Services garanderen we dat commerciële monsters en gevaarlijke goederen op het juiste moment op de juiste plaats terecht komen en aan alle vereisten inzake veiligheid en regelgeving voldoen. Hiervoor beschikken we over state-of-the-art opslag in zowel Antwerpen als op de luchthaven van Zaventem voor de (her)verpakking, decantering, markering, etikettering en uitgifte van verklaringen voor gevaarlijke goederen voor alle transportwijzen (weg-, zee- of luchttransport) over de hele wereld”, weet Van Immerseel.

Nieuw labo

De business manager benadrukt het belang van een snelle service. “De tijdsdruk ligt heel hoog in de sectoren die we bedienen. Hoe langer schepen aan de kade moeten blijven, hoe duurder het prijskaartje. Daarom gaan we, naast het bestaande labo op de Antwerpse Rechteroever, nu ook een tweede labo openen op de SGS-terreinen aan de Keetberglaan in Melsele. Het is een must, zeker als je weet dat de transporttijd tussen de Linker- en Rechterscheldeoever soms oploopt tot twee uur. Met deze nieuwe hub kunnen we bestaande en nieuwe klanten die aanwezig zijn op Linkeroever nog beter en sneller van dienst zijn”.

Het nieuwe gebouw, met een totale oppervlakte van 400 m², bevat naast een volledig uitgerust labo met de meest recente apparatuur voor testen in de gas- en de petrochemische industrie, ook kantoor- en opslagruimte. Ervaren laboranten zullen de vestiging 24/7 bemannen. Op de site in Melsele zijn er overigens al twee divisies van SGS actief. Enerzijds een afdeling gespecialiseerd in ongedierteverdelging bij voedingsbedrijven, anderzijds de Emergency, Waste and Chemical Services (EWACS)-afdeling, die gevaarlijk afval ophaalt en ingrijpt bij noodsituaties met chemicaliën.

Innovatie

De komst van het nieuwe labo onderstreept het belang van innovatie voor SGS. “Innovatie maakt deel uit van het DNA van SGS. Daarmee maken we het verschil. Zo zijn we volop bezig met de uitrol van een nieuw systeem in de gassector: SGS GASMOSA™, waarbij we monsters nemen van vloeibare gassen, zonder enige vorm van emissie. We hebben dit draagbaar instrument volledig zelf ontwikkeld. Daarnaast zetten we in op robotisering en automatisatie. Maar onze grootste troef is ongetwijfeld de know-how die binnen het bedrijf aanwezig is. Dat maakt van SGS een betrouwbare, onafhankelijke partner. Daarnaast is onze veelzijdigheid een belangrijk voordeel. De verschillende business-lijnen maken van SGS een one-stop-shop. We kunnen immers verschillende diensten aanbieden bij een klant”, besluit Van Immerseel.

Meer sectornieuws

Agenda