Premie-aanvragen volledig elektrische auto’s stijgen

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar zijn maar liefst 230 premies aangevraagd voor batterij-elektrische wagens, tegenover 415 aanvragen over heel 2018. Ook de premie-aanvragen voor elektrische motor- en bromfietsen lopen vlot. In totaal is van januari tot maart voor bijna 900.000 euro aan premies aangevraagd.

Een mogelijke verklaring voor de stijging is het op de markt komen van Tesla model 3. Die wagen blijkt meteen vrij populair. Sinds half februari liepen er hiervoor maar liefst 42 premie-aanvragen binnen. Voor de Renault ZOE waren er 32 aanvragen. Veruit de populairste batterij-elektrische wagen bij particulieren in Vlaanderen is de Nissan Leaf met 95 aanvragen.

Naast het aantal premie-aanvragen door particulieren tijdens het voorbije kwartaal, is ook het totale marktaandeel van batterij-elektrische wagens in Vlaanderen opvallend gestegen. Volgens de inschrijvingscijfers van FOD Mobiliteit bedroeg het marktaandeel van volledig elektrische voertuigen in de maand maart voor het eerst meer dan twee procent (2,32%).

Bij de bedrijfswagens gaat het zelfs om bijna 7%. De vergroening van de fiscaliteit speelt hier een belangrijke rol.

Voor het eerste kwartaal van 2019 bedraagt het marktaandeel van volledig elektrische voertuigen 1,65%. Over heel 2018 bekeken was dat maar 0,82%. Het gaat hier dus om een verdubbeling. In totaal reden er op 31 maart in Vlaanderen 36.497 elektrische wagens rond, waarvan bijna 10.000 batterij-elektrische en rum 27.000 plug-in hybrides. Dat stemt overeen met een aandeel van respectievelijk 0,26 en 0,77% op onze Vlaamse wegen.