Word je van hard water hard?

In zekere zin wel, maar wat houden de termen hard en zacht water nu eigenlijk echt in?

Je hoort het wel vaker vallen, hard water en zacht water. Er zijn ook heel wat oplossingen op de markt die wonderen zouden verrichten. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen al die soorten water? Of is er helemaal geen verschil? En proef je dat nu echt in je glas water? Tijd om de veelbesproken watersoorten eens onder de loep te nemen.

We vallen met de deur in huis: hard water is water dat rijk is aan calcium en magnesium. En zacht water is exact het omgekeerde. We hebben deze twee stoffen zeker nodig in ons lichaam. Het zorgt onder andere voor de versteviging van onze botten en tanden. Je zou dus kunnen zeggen dat je botten en tanden van hard water “hard” worden. Voor je huishoudelijke apparaten kan het dan weer wel wat nadelen inhouden. Koffiezetapparaten, wasmachines, strijkijzers, kranen of andere toestellen kunnen door kalkaanslag meer energie verbruiken en dat is dan weer niet goed voor de portemonnee.

Hard water ontleed

Vanaf wanneer spreken we van hard water? Dat wordt uitgedrukt in Franse graden (°F) en in mindere mate ook wel in Duitse graden (°D). Tussen 15-30 °F spreken we van middelhard water, overigens de minimumwaarden voor Vlaams kraantjeswater. Bij waarden onder de 15 °F spreken we van zacht water. Ons leidingwater is dus over het algemeen redelijk hard. Hoger dan 30 °F? Dan kunnen we spreken van hard of zeer hard water. Controleer zeker het etiket van je waterfles om zeker te zijn, je kan de hardheid van je water namelijk zelf berekenen: 1 °F is gelijk aan 4 mg/l calcium en 10 mg/l magnesium. Zoals we eerder al zeiden, spreken we vanaf 30 °F van hard water. Vermenigvuldig dit getal met 4 en je krijgt de minimumwaarde voor calcium in je water. 120 mg/l calcium en 300 mg/l magnesium dus, voor diegene die het niet zelf wilden uitrekenen.

Zacht water, het wondermiddel?

Zacht water is, zoals de naam al doet vermoeden, het omgekeerde van hard water en dus arm aan calcium en magnesium. En dat biedt heel wat voordelen. Zo is geweten dat zacht water voor een zachtere huid zorgt. De verklaring hiervoor? Zeep lost moeilijker op in hard water en hierdoor komt er een residu van zeepwater op je huid. Dit kan je huidporiën verstoppen en dus een droge huid veroorzaken. Verder zal zacht water je huishoudelijke toestellen niet laten verkalken. Maar het is niet het wondermiddel dat sommigen beweren.

Het ontkalken of verzachten van water wordt daarom in sommige gevallen toch afgeraden. Om te beginnen zijn calcium en magnesium twee uiterst belangrijke stoffen voor het menselijk lichaam en die krijg je minder binnen bij het consumeren van zacht water. Verder zorgt kalk voor een natuurlijk beschermlaagje op de leidingen en dat zal je natuurlijk niet hebben met zacht water. Je koffie met zacht water maken is misschien beter tegen de kalkaanslag, maar heeft wel een sterke invloed op de smaak en het kan soms echt afbreuk doen aan je kopje koffie. Er bestaan gelukkig sites voor en door koffieliefhebbers die je advies geven in het kiezen van je watersoort.

En wat met leidingwater?

Nu we het verschil tussen hard of zacht water kennen, kunnen we ons eigen kraantjeswater analyseren. Hoe weet ik nu of mijn leidingwater hard of zacht is? Is het wel gezond? En wat is de afkomst van het leidingwater trouwens? Over het algemeen kunnen we stellen dat kraantjeswater relatief hard is. Al zijn er ook genoeg regio’s waar we over middelhard water tot zacht water kunnen spreken. Geen idee wat de samenstelling van jouw water is? Kies dan voor (flessen)water waarvan je de samenstelling zeker kent. Zo is bronwater of water van bronkwaliteit steeds perfect uitgebalanceerd voor consumptie.

Een harde conclusie

We hebben nu al veel verteld over hard of zacht water en over de vele voor- en nadelen, maar wat is nu de harde kern van dit artikel? Hard of zacht water maakt voor je gezondheid eigenlijk geen verschil. Het is zeker niet de bedoeling om calcium of magnesium te ontwijken aangezien dit essentiële stoffen zijn voor het lichaam. Kortom: de keuze tussen hard of zacht water heeft dus meer effect op je kopje koffie dan op je glaasje water.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Sip-Well N.V. (Londerzeel)).

Meer info: 052/890.884 of www.sip-well.com.