Vlaanderen investeert tien miljoen euro in gepersonaliseerde geneeskunde

Vlaams minister van Innovatie, Philippe Muyters, wil de Vlaamse farmaceutische en medische industrie en de sector van de bio-, nano- en medische technologie aanzetten om de omwenteling van de gepersonaliseerde geneeskunde niet te missen. Volgens Muyters is het potentieel groot, zowel voor de patiënten als voor de sector zelf. Daarom wordt er een speerpunt-cluster rond gepersonaliseerde geneeskunde opgestart. Vlaanderen trekt ook tien miljoen euro uit voor geschikte onderzoeksprojecten.

Op moleculair niveau is geen enkele mens identiek. Als de medische wereld er dus in zou slagen om patiënten ook op een zo individueel mogelijk niveau te behandelen, zou dat grote winsten kunnen opleveren in het genezingsproces én in de kosten van de gezondheidszorg. Deze gepersonaliseerde geneeskunde staat nog in zijn kinderschoenen, maar heeft een enorm potentieel. Technologische ontwikkelingen kunnen helpen in het bepalen van een uitgebreid moleculair profiel van de patiënt. Op die manier kunnen de geschikte therapieën toegepast worden.

Voor Muyters is het vooral belangrijk dat de verschillende expertises samen gelegd worden, zodat gericht de juiste ontwikkelingen kunnen gebeuren. Daarom wordt gestart met de voorbereiding van een speerpunt-cluster, zodat overheid, bedrijven en kennisinstellingen samen het onderzoek kunnen voeren. Flanders Health, een initiatief van het consortium bestaande uit flanders.bio, DSP Valley en Medtech Flanders, zal daarin de leiding nemen en de juiste partners rond de tafel brengen. De cluster zal focussen op drie aspecten: het verbeteren van de kennis over gepersonaliseerde geneeskunde, de toepassing er van op het terrein en het ontwikkelen van een ethisch en juridisch kader. Bij de ontwikkeling zullen bedrijven in de digitale, medisch technologische en levenswetenschappen betrokken worden. Maar ook het meer uitgebreide veld, zoals ziekenhuizen, zorgverstrekkers en andere sectoren, zoals de logistiek en kenniscentra als VIB, imec en VITO.

Flanders Health krijgt nu twee jaar de tijd om de oprichting van de nieuwe speerpuntcluster voor te bereiden. In parallel kan het ecosysteem al worden opgebouwd door de financiering van concrete samenwerkingsprojecten op het vlak van onderzoek tussen bedrijven en kennisinstellingen.