Expeditie Circulair geeft circulair ondernemen stevige boost

Start it @KBC, VITO, Agoria en Sirris bundelen krachten in ondersteuningsproject voor circulaire economie

Een innovatief circulair model is géén standaard R&D-project: het vraagt om een gestructureerde procesaanpak die veel verder gaat dan het product en die ondernemers snel moeten testen en voortdurend bijsturen. Dat zijn de belangrijkste bevindingen van Expeditie Circulair, een unieke samenwerking tussen Start it @KBC, VITO, Agoria en Sirris. Het proefproject duurde een jaar en is een cruciale eerste stap in het uitbouwen van een eco-systeem om circulaire ondernemers te ondersteunen en de circulaire economie aan te zwengelen.

Samen met de klimaatactivisten is ook het bedrijfsleven volop in actie geschoten om de klimaatopwarming terug te dringen. De circulaire economie zal daar een cruciale rol in spelen. De interesse in circulair ondernemen neemt sterk toe, maar de transitie naar een volledig circulair bedrijfsmodel is complex. Vaak gaapt er nog een diepe kloof tussen de inspiratiefase en de implementatiefase.

Start it @KBC, VITO, Agoria en Sirris sloegen de handen in elkaar om bedrijven te ondersteunen bij die circulaire transitie. Het is de eerste keer dat onderzoekscentra en experts op het vlak van de circulaire economie en ondernemerschap op deze schaal samen werken. Vier bedrijven stapten mee in Expeditie Circulair: More (een start-up binnen Start it @KBC die stukadoorsafval tot interieurproducten verwerkt), ETAP (verlichting), Out of Use (recyclage van ICT- en elektrisch/elektronisch afval) en HaTwee (poeder-coating).

Lessen voor circulaire ondernemers

Expeditie Circulair levert een aantal belangrijke lessen op voor circulaire ondernemingen. Inmiddels is duidelijk gebleken dat het ontwikkelen van een innovatief circulair business-model géén standaard R&D-project is. Het is cruciaal om de aannames in het circulair model vlug te testen om snel met klanten en andere stakeholders te praten om een idee te krijgen van de haalbaarheid. Het is beter daar niet mee te wachten tot de circulaire oplossing al op punt staat. Een gestructureerde procesaanpak biedt houvast en zorgt voor het noodzakelijke overzicht. Dat proces overstijgt ook het product. Te veel circulaire ondernemers staren zich blind op het product, terwijl een circulair model even goed gaat over afval, over transport, over opslag, over uitstoot, …

Stap naar één slagkrachtig eco-systeem

Voor Start it @KBC is Expeditie Circulair geen eindpunt maar slechts een eerste stap. Het project heeft duidelijk aangetoond dat het delen van kennis, expertise en netwerken vruchten afwerpt. Start it @KBC, zelf af vijf jaar lang een eco-systeem voor starts-up en innovatie, is overtuigd dat een slagkrachtig eco-systeem ook circulaire ondernemers een enorme boost kan geven.

Start it @KBC stapte mee in Expeditie Circulair omdat het als grootste accelerator van het land heel wat ervaring en expertise heeft in het promoten en ondersteunen van innovatief ondernemerschap. Ook in de circulaire economie.

Naast More maken nog heel wat andere circulaire start-ups deel uit van het acceleratorprogramma:

 • 72P.BE - 72P: technologiebedrijf 72P.BE - 72P ontwikkelt en licencieert biologisch gebaseerde bindmiddelen en duurzame productieprocessen. Het wil een antwoord bieden aan de groeiende vraag naar betaalbare ecologische materialen.
 • Billie Cups: Billie Cups zijn recycleerbare en herbruikbare bekers. Men betaalt 1 euro waarborg voor een milieuvriendelijke handige beker met mooi design.
 • Blue Power Energy: Deze start-up ontwikkelt betaalbare, duurzame energiesystemen en specialiseert zich in energieproductie en -opslag op basis van wind- en zonne-energie.
 • Boltenergy: energieplatform Boltenergy biedt groene en lokale energie aan. Men kiest zelf wie de energie lokaal mag produceren.
 • Carbonhex: Carbonhex is een hard- en software-ontwikkelaar. Zijn hardware verzamelt gegevens van warmtewisselaars. Zijn software verwerkt en analyseert deze gegevens om een optimalisatie voor te stellen. Hierdoor wordt de gebruiker bewust gemaakt van zijn/haar energiegebruik terwijl ook de uitstoot van koolstofdioxide wordt verminderd.
 • City Seedlings: City Seedlings moedigt het duurzaam kweken van eigen bloemen aan.
 • Condugo: De Condugo Energy Hub-software centraliseert alle energiedata binnen bedrijven. Dankzij slimme tools en aangepaste rapporten kunnen gebruikers doorheen heel de organisatie er snel en makkelijk het maximum aan toegevoegde waarde uit halen.
 • COSH!: Met deze gebruiksvriendelijke app kunnen gebruikers duurzaam shoppen. De app vertoont notificaties die aangeven hoe duurzaam winkels en merken zijn.
 • CovEvents: een groene carpool-app.
 • Foresightee: Foresightee voorkomt voedselvergiftiging door slimme software in te schakelen in de systemen van detailhandelaren. Algoritmes voorspellen nauwkeurig de toekomstige verkopen voor de komende twee weken.
 • Go as u.r.: Go as u.r. is een milieubewuste en eigentijdse modelijn voor meisjes met een actieve levensstijl.
 • Human Districts: deze start-up financiert, plaatst, onderhoudt en monitort zonnepanelen opdat gezinnen zelf niet die investering moeten doen. De klant betaalt hiervoor een vast bedrag per maand.
 • JuNoo: JuNoo biedt wanden aan die snel en stofvrij kunnen worden geplaatst en die bovendien kunnen worden hergebruikt.
 • Mic Mac Minuscule: deze start-up fungeert als doorgeefluik tussen toekomstige ouders en ouders van kinderen die de luierfase zijn ontgroeid. Toekomstige ouders kunnen hier geboortelijsten met tweedehandse babyspullen samen stellen.
 • More: More is één van de vier business cases uit Expeditie Circulair. Het bedrijf zamelt gipsafval in bij stukadoors en verwerkt het tot stijlvolle lichtarmaturen.
 • Peerby: Peerby is een platform dat buren in staat stelt klusmateriaal en andere spullen van elkaar te lenen. Via Peerby Go kan men goedkoop materiaal huren.
 • Real Brides: Real Brides recycleert bruidsjurken voor het goede doel. Het is een non-profit bruidswinkel die geschonken trouwjurken verkoopt. Zestig procent van de winst gaat naar vrouwen die goede doelen ondersteunen.
 • Recy-Call: de West-Vlaamse start-up Recy-Call zamelt in Afrika afgeschreven telefoons in. Die worden dan naar erkende recyclagecentra in Europa gebracht zodat alle kritieke metalen onderdelen kunnen worden hergebruikt.
 • Resortecs: deze start-up maakt stiknaden die oplossen op hoge temperaturen zodat kleding en bekleding van meubels makkelijker kunnen worden gerecycleerd.
 • Smart Farmers: Smart Farmers bouwt verticale landbouwsystemen waarbij gewassen in de hoogte worden geteeld. Voeding krijgen deze groenten of kruiden via hydrocultuur en licht via LED-technologie. Dankzij deze technologie bespaart men ruimte, energie en grondstoffen.
 • Staenis: Staenis produceert een nivelleringsrooster voor chape, isolatiechape, egalisatiekorrels en andere vulmiddelen. Het bedrijf heeft zich geëngageerd om in de toekomst circulair bouwen in Vlaanderen tot dagelijkse realiteit te maken.
 • Startsome: Startsome moedigt aan om een eigen herbruikbare beker in koffiebars te gebruiken. Eens men via een mobiele punten voldoende punten heeft verzameld, krijgt men een beloning.

Meer sectornieuws

Agenda