Voorlopige banding-factor zet licht op groen voor drijvend zonnepanelenpark in Dessel

De Vlaamse overheid heeft in een ministerieel besluit de voorlopige banding-factor van 0,994 vastgelegd voor het drijvende zonnepanelenpark “Floating PV Groeve Schans Sibelco” in Dessel. Op basis van de voorlopige banding-factor krijgt de investeerder een idee van de steun waar hij recht op heeft. Na de aflevering van de omgevingsvergunning wordt de definitieve banding-factor toegekend. Het eerste Vlaamse drijvende zonnepark met innovatieve technologieën heeft een piekvermogen van 5 MW. Het grootste deel van de stroom gaat rechtstreeks naar zandontginningsbedrijf Sibelco. Het resterende deel zal op het net worden geplaatst.

Om grote zonneprojecten te realiseren blijft steun nodig van de Vlaamse overheid. Sinds de hervorming van het certificatiesysteem in 2013 werd er in eerste instantie geen enkel groot zonnepark met een vermogen groter dan 750 kW meer gebouwd. Toen is ook beslist om de steun per project toe te kennen op basis van een banding-factor. Dat is de variabele factor waarmee de prijs van de groene stroomcertificaten mag worden vermenigvuldigd om een project rendabel te maken. Het systeem voorkomt tegelijk ook oversubsidiëring.

De banding-factor van 0,994 voor het zonnepanelenpark “Floating PV Groeve Schans Sibelco” in Dessel komt overeen met 92,4 euro per opgewekte MWh voor een periode van tien jaar. Het zonnepanelenpark zal voor 70% bestaan uit standaard drijvende zonnepanelen. De resterende 30% zijn zonnepanelen van een nieuwe soort met een verhoogde helling tot 30 graden, dubbelzijdige zonnecellen en een actief koelsysteem.