Voorlopige banding-factor zet licht op groen voor drijvend zonnepanelenpark in Dilsen-Stokkem

Vlaanderen heeft de voorlopige banding-factor voor het drijvende zonnepanelenpark “Cable Park Terhills” in Dilsen-Stokkem vastgelegd op 0,843. Op basis van de voorlopige banding-factor krijgt de investeerder een idee van de steun waar hij recht op heeft. Na de aflevering van de omgevingsvergunning wordt de definitieve banding-factor toegekend. Met deze voorlopige banding-factor wordt een tweede drijvende zonnepark met innovatieve technologieën mogelijk in Vlaanderen. De elektriciteit is bedoeld voor het Cable Park en het vakantiepark. Wat overblijft, gaat naar het net.

Om grote zonneprojecten te realiseren, blijft steun nodig van de Vlaamse overheid. Sinds de hervorming van het certificatensysteem in 2013 werd er in eerste instantie geen enkel groot zonnepark met een vermogen groter dan 750 kW meer gebouwd. Toen is ook beslist om de steun per project toe te kennen op basis van een banding-factor. Dat is de variabele factor waarmee de prijs van de groene stroomcertificaten mag worden vermenigvuldigd om een project rendabel te maken. Het systeem voorkomt tegelijk oversubsidiëring.

Het Vlaams Energie-agentschap besliste dat het PV-project Cable Park Terhills voorlopig een banding-factor van 0,843 krijgt. Dat stemt overeen met ongeveer 78,4 euro per opgewekt MWh voor een periode van tien jaar. Het zonneproject in Dilsen-Stokkem zal een piekvermogen hebben van 1,2 MW.

Net zoals het eerder goedgekeurde drijvende zonnepanelenproject van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel zal ook het PV-project Cable Park Terhills innoverende technologieën gebruiken. Naast de 70% standaard drijvende zonnepanelen, zal 30% van een nieuwe soort zijn: panelen met trackers die de zon steeds volgen, met een verhoogde helling tot 30 graden, dubbelzijdige zonnecellen en een actief koelsysteem.