On-line cursus VDAB brengt Vlaanderen in contact met AI

Vlaanderen wil jaarlijks meer dan 45.000 Vlamingen kennis laten maken met artificiële intelligentie. Daarom ontwikkelt VDAB, in samenwerking met sectororganisaties en bedrijven, een on-line cursus artificiële intelligentie (AI). Deze opleiding moet het mogelijk maken om AI op een toegankelijke manier over te brengen aan de brede bevolking. Daarnaast worden werkzoekenden op een innovatieve manier opgeleid tot AI-ontwikkelaar.

Artificiële intelligentie zal de komende jaren een enorme impact hebben op het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt. Bedrijven zullen de nieuwe technologieën moeten omarmen als ze concurrentieel willen blijven. Jobs zullen in de toekomst dan ook wijzigen of verdwijnen. Een studie van Agoria toont aan dat er voor elke job die verdwijnt drie à vier banen in de plaats zullen komen. Het is dus belangrijk dat de competenties van de Vlamingen up-to-date blijven. Daarom wil Vlaanderen, samen met VDAB, vanaf september 2019 jaarlijks 45.000 Vlamingen opleiden in AI aan de hand van een on-line cursus.

Met deze opleiding wil men AI op een toegankelijke manier overbrengen aan de brede bevolking. Veel Vlamingen hebben immers nog koudwatervrees voor artificiële intelligentie, terwijl AI net veel opportuniteiten biedt. Daarnaast zal VDAB ook Python-opleidingen aanbieden aan werkzoekenden. Python is een programmeertaal in web-ontwikkeling die aan een stevige opmars bezig is en veel gehanteerd wordt in AI-toepassingen.

Daarnaast zet VDAB een eerste Impact Bond in de markt, naar analogie van de eerder gelanceerde Social Impact Bond, waarmee kwetsbare jongeren worden opgeleid tot web-ontwikkelaar. Via een Impact Bond kunnen organisaties innovatieve oplossingen voorstellen voor complexe maatschappelijke problemen. Een investeerder draagt het financiële risico en de overheid of andere financierders betaalt enkel terug (met rente) indien het project succesvol is.

Meer sectornieuws

Agenda