Zes kanshebbers “Leeuw van de Export 2019” bekend

2018 recordjaar voor Vlaamse export

Luminex Lighting Control Equipment, Ontoforce, PolySto, Construx, MARELEC Food Technologies en Sioen Industries werden genomineerd voor de prijs “Leeuw van de Export 2019”. Met deze jaarlijkse award bekroont Flanders Investment & Trade (FIT) enkele uitzonderlijke Vlaamse exportsuccesverhalen van het afgelopen jaar. De uiteindelijke winnaars worden op woensdag 18 september in Hangar58 in Bokrijk bekend gemaakt.

Het is al de achttiende keer dat de “Leeuw van de Export” wordt uitgereikt. Met de award wil FIT Vlaamse bedrijven sensibiliseren en hen aanzetten tot internationaal ondernemen. Wat dat betreft was 2018 een recordjaar. Vlaamse bedrijven exporteerden voor 328 miljard euro aan goederen, een stijging van 3,45% in vergelijking met 2017.

“Meer dan ooit gooien de EU-landen hoge ogen in onze lijst, maar ook daarbuiten tekenen we mooie groeicijfers op. Zo zit de uitvoer naar Zuid-Korea (+10,9%), Taiwan (+15,1%) en Maleisië (+11,8%) stevig in de lift. In Afrika zijn vooral Nigeria (+11,2%) en Togo (+26,9%) absolute uitschieters. Tot slot vonden Vlaamse exporteurs ook vlot hun weg naar de VS (+3,7%), Canada (+17,3%) en Australië (+3,6%). Dit succes is toe te schrijven aan de inspanningen van zowel grote, maar ook kleine Vlaamse bedrijven die onvermoeibaar nieuwe markten blijven verkennen en hun positie in bestaande exportlanden bevestigen”, aldus Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder bij Flanders Investment & Trade.

Net omdat veel van die exportbedrijven vaak achter de schermen opereren of in heel specifieke niches, vindt FIT het belangrijk om elk jaar enkele topexporteurs in de schijnwerpers te zetten.

De genomineerden in de categorie “Bedrijven met maximaal 49 medewerkers” in alfabetische volgorde zijn:

  • Luminex Lighting Control Equipment:

Dit Limburgse bedrijf ontwikkelde een innovatieve netwerkoplossing om de aansturing van licht, geluid en video makkelijker te beheren. Van festivals als Tomorrowland over voetbalstadions tot concertzalen, wereldwijd wordt het Luminex-systeem gesmaakt in de professionele entertainment-industrie. Het bedrijf, dat in 2002 ontstond, telt 22 werknemers en is actief in 45 landen. 92% van zijn omzet, ofwel 4,7 miljoen euro, haalt Luminex uit het buitenland, waarvan 47% in niet-EU-landen. De komende jaren wil de fabrikant verder focussen op China, India en een aantal groeilanden in Latijns-Amerika.

  • Ontoforce:

Tal van farma- en biotech-spelers maken gebruik van het baanbrekende search-platform van Ontoforce. Dit platform verbindt gegevens uit databanken, publicaties en studies om er vervolgens relevante inzichten uit te puren. Met zijn 32 voltijdse equivalenten in België en twee in het buitenland boekt het bedrijf 1,4 miljoen euro exportomzet, goed voor 84% van het totale omzetcijfer. 87% realiseert de Gentse healthtech-speler buiten de EU. Sinds 2016 heeft Ontoforce ook een kantoor in de Verenigde Staten, dicht bij de beslissingscentra van life science-multinationals. Verder verkent de scale-up de Aziatische markt en onderzoekt het eveneens mogelijke toepassingen van zijn gepatenteerde technologie in onder meer de voeding-, finance- en retail-sector.

  • PolySto:

PolySto uit Lokeren vervaardigt sinds 1996 hygiënische plinten en stootranden die hun afzet vinden in voeding, retail en farma. De fabrikant gebruikt hiervoor zijn gepatenteerde composiet dat bestand is tegen chemicaliën, water en de impact van aanrijdingen in productieruimtes. Verder ontwikkelde PolySto een dichtingsmiddel dat voldoet aan de strengste voedselveiligheidsnormen. Het bedrijf is actief in 82 verschillende landen. 84% van de omzet of 4,4 miljoen euro komt uit export. 36% daarvan wordt in niet-EU-landen gegenereerd. In Chili, de Verenigde Staten, Polen, Tsjechië en Litouwen hebben de Oost-Vlamingen hun eigen prospectie- en verkoopskantoren.

Ook in de categorie “Bedrijven met 50 of meer medewerkers” selecteerde de jury drie genomineerden:

  • Construx:

De fabrikant uit Harelbeke is binnen de Europese markt een leidinggevende ontwikkelaar en producent van bekistingsystemen en mallen voor beton, zowel op werven als in prefabricatiebedrijven. Al vanaf de start in 2003 investeert Construx volop in nieuwe productietechnieken en uitvoeringsprocessen om zelfs de meest complexe betonwerken aan te kunnen. Het West-Vlaamse bedrijf heeft klanten in 40 landen en vestigingen in Duitsland en Roemenië. 12,7 miljoen euro, 54% van de totale omzet, haalt Construx uit export. 18% daarvan wordt buiten de EU gerealiseerd. Construx telt 122 voltijdse medewerkers in België en 21 in het buitenland.

  • MARELEC Food Technologies:

MFT uit Nieuwpoort ontstond in 1983. Vandaag focussen de 70 medewerkers vooral op het ontwerp en de productie van hoogtechnologische portioneer- en sorteersystemen voor voedselverwerkende bedrijven in de vis-, pluimvee- en vleessector. Met zijn intelligente portiesnijder voor vlees, vis en gevogelte is deze producent een wereldspeler in zijn niche. De machines worden uitgevoerd naar 65 landen. De West-Vlamingen halen ruim 24 miljoen euro, ofwel 95% van de totale omzet, uit export, waarvan 60% in niet-EU-landen.

  • Sioen Industries:

Deze producent uit Ardooie vervaardigt garens, vezels, weefsels, kleuroplossingen, gecoat textiel en professionele beschermkledij die in 96 landen hun afzet vinden. In technisch textiel en beschermkledij is dit beursgenoteerde bedrijf zelfs wereldmarktleider. Zo is 70% van alle Europese vrachtwagens toegerust met zeildoeken van Sioen en dragen 300.000 brandweerlieden kledij van Sioen. In België telt Sioen 942 medewerkers. In het buitenland zijn dat er 3.755. De exportomzet bedraagt 458 miljoen euro ofwel 91% van het totale omzetcijfer. Slechts 18% daarvan wordt buiten de EU gerealiseerd. Verder draagt het bedrijf innovatie hoog in het vaandel, niet alleen wat betreft materialen maar ook qua productieprocessen en digitalisering.

Meer sectornieuws

Agenda